Посвещение към зимния Ню Йорк – където джазът се чувства у дома: в Christmas in New York оперната прима Рене Флеминг изявява джаз таланта си с някой от най-великите в този жанр

Посвещение към зимния Ню Йорк – където джазът се чувства у дома: в Christmas in New York оперната прима Рене Флеминг изявява джаз таланта си с някой от най-великите в този жанр

Американското оперно сопрано Рене Флеминг пее като истинска джаз певица в първия си коледен албум Christmas in New York. Създала го в компанията на прочути джаз музиканти, тя е избегнала класическите вокални оперни приоми при интерпретациите на някои от най-прочутите коледни джаз теми. Сред тях са Have Yourself a Merry Little Christmas, Winter Wonderland, Silver Bells и други. В албума са включени и по-малко познатите Merry Christmas Darling, Snowbound, Still, Still, Still, In the Bleak Midwinter, както и песни, които в своите оригинали са от поп и рок музиката – Love and Hard Times на Пол Саймън и Who Knows Where the Time Goes на Санди Дени. Новата композиция в албума е една – Central Park Serenade. Тя е написана от легендарната авторка на песни Даян Уорън и Рене Флеминг я изпълнява в дует с Грегъри Портър. Година след като получи „Грами” за най-добро класическо вокално соло, Рене Флеминг е записала изцяло джаз-поп колекция, като при това е разгърнала топлия си глас в съвършено нова светлина.

Впрочем това не съвсем ново за нея, защото в годините, през които учи в университета, се издържа като пее именно джаз в нощните клубове. По-късно любовта й към различната музика се изразява в един много силен албум, съвместен с джаз пианиста Брад Мелдау – Love Sublime, където тя се изразява основно като оперна певица, но експериментира с хармония и музикален материал, композиран от Мелдау по стихове на Райнер Мария Рилке.

В новия й празничен албум сме свидетели как Рене Флеминг брилянтно се е въплътила в ролята на джаз певица в мнозинството от песните – умение изключително трудно за поставените оперни гласове. Тя се придържа към вокалната джаз традиция и кани до себе си някои от най-изявените съвременни джааз артисти – Брад Мелдау, Грегъри Портър, Крис Боти, Кърт Елинг, Уинтън Марсалис. В албума участват още певицата от Бродуей Кели О’Хара и Руфъс Уейнрайт, заради чийто разностранен талант е желан от почитателите както на популярната, така и на оперната и на театралната музика. Рене Флеминг и нейните гости имат спечелени общо 16 награди „Грами”.

Ръководител на проекта е продуцентът на класическа музика Дейвид Фрост, който е в студиото и в оперните и концертните зали с най-големите – освен Рене Флеминг, също и с Андреа Бочели, Евгени Кисин, Йо-Йо Ма, Рикардо Мути, Chicago Symphony Orchestra, Хора на „Кингс колидж” в Кеймбридж, Андре Превен, Юджийн Орманди и много, много други години наред. Издържаният изцяло в джаз стилистика Christmas in New York е чистосърдечно музикално посвещение на зимния Ню Йорк – където джазът се чувства у дома, снегът омекотява блясъка на светлините, а погледите на хиляди са приковани към кристалната топка на „Таймс скуеър”, чието падане в полунощ ще отбележи началото на още една Нова година с надеждата тя да ни донесе повече щастие.

Дата на издаване: 14 октомври 2014 г. от Universal Music

  • Музиката от Christmas in New York звучи в Singin’ & Swingin’.