Поп шлагери от преди половин век в брилянтните джаз версии на автора Антонио Адолфо и певицата и пианистка Лейла Пинейро слушаме във Vamos partir pro mundo

Поп шлагери от преди половин век в брилянтните джаз версии на автора Антонио Адолфо и певицата и пианистка Лейла Пинейро слушаме във Vamos partir pro mundo

Бразилската певица и пианистка Лейла Пинейро и композиторът Антонио Адолфо записаха албума Vamos partir pro mundo – романтична колекция от песни, написани някога в компанията на друг изключителен творец – Тиберио Гаспар.

Антонио Адолфо е прочут бразилски композитор и джаз пианист, който в моменти от професионалния си път е бил изкушаван от поп музиката, а така също и от класическата боса нова. Двамата с Гаспар пишат песни, които се превръщат в хитове, особено през 70-те години на миналия век. Някои от тях са включени с новите си версии в албума му с Пинейро, в който певицата препрочита по свой отличителен начин песни като Sa Marina и Teletema – едни от фаворитите на бразилската публика от песнопойката на двамата автори. А те започват успешното си сътрудничество още през 1967 г. Днес Адолфо плътно присъства в албума на бразилката, а Гаспар напусна този свят през 2017 г.

Създаването на албума Vamos partir pro mundo е стара мечта и за певицата, и за композитора. Те се срещат и започват да работят, да репетират, да експериментират, като променят аранжиментите на старите песни. А Пинейро коментира, че за нея тези песни са нови, защото тъй или иначе няма техни скорошни записи. И допълва, че да се потопи в подобни прекрасни произведения е било като дар от съдбата. Тя се оставя в ръцете на Адолфо, който внимателно избира и преработва песните.

Двамата им вдъхват нов живот – всеки посвоему. Пинейро – с вокалните си интерпретации, а джазменът пише напълно нови аранжименти и хармонии, различни от оригиналните. Това е било и най-голямото предизвикателство за него. В студиото всичко вървяло плавно и естествено, защото Лейла Пинейро с лекота направила своя собствена великолепна трактовка на стария музикален материал. Те работили заедно една година и новите версии на песните са се получили свежи, със специално изпипани музикални детайли. Включени са три от най-големите хитове на тандема Адолфо/Гаспар и още дванадесет други техни произведения, красиво променени и пречупени през вокалната оптика на голямата бразилска певица Лейла Пинейро.

В този мечтателен и красив музикален албум двамата легендарни бразилци Антонио Адолфо и Лейла Пинейро са осъвременили стари и позабравени песни. Когато човек чуе Vamos partir pro mundo, ще потегли на мислено пътешествие във времето и пространството и със сигурност ще преоткрие нов смисъл в малките и важни неща от живота.

Дата на издаване: 13 март 2020 г. от Deck

  • Албумът е акцент на Desafinado.