Половин век Смоуки Робинсън пише история със своите песни – и днес я описва с приятели в Smokey & Friends

Половин век Смоуки Робинсън пише история със своите песни – и днес я описва с приятели в Smokey & Friends

Велики песни и добри приятели – легендарният Смоуки Робънсън покани любимите на няколко поколения меломани артисти и свои близки съратници да изпеят с него някои от вечните му песни в ретроспективния албум Smokey & Friends. Най-ранните композиции датират от средата на 60-те години – тогава Смоуки Робинсън е един от най-активните творци на музикалната сцена като основател, фронтмен и продуцент на групата The Miracles. През годините той има ярко присъствие и като солов изпълнител и автор в звукозаписната компания за ритъм енд блус музика Motown (на която в определен период е и вицепрезидент), създал хитове на артисти като Марвин Гей и The Temptations. През 1987 той печели първото си „Грами” за най-добро аренби изпълнение на мъжки вокал за песента Just to See Her, а след това получава златни грамофончета в специализираните категории за музикална легенда и за цялостни постижения; част е от Рокендрол залата на славата, както и от Залата на славата на авторите на песни.

50 години Смоуки Робинсън пише историята на популярната музика, за да я обобщи сега с непреходността на песните си. Но той подчертава и техния потенциал да служат за музикално изразяване на артисти толкова различни, като Елтън Джон, Джеймс Тейлър, Стивън Тайлър, Шерил Кроу, Ледиси, Мери Джей Блайдж, Гари Барлоу, Джон Леджънд, Сий Ло Грийн, Джеси Джей, Алое Блек, Мигел. В тези записи Смоуки Робинсън е както домакин, така и гост. Очевидно е колко му е приятно да намери своето място в характерната им интерпретация на всеки от участниците. Някои от песните започват със специални посвещения към Смоуки Робинсън – думи, изречени с много любов, за които музиката доказва, че не са просто комплимент. Джон Леджънд припомня думите на Боб Дилън – „Смоуки Робинсън е най-великият американски поет”, а Елтън Джон определя като „най-великата поп песен” The Tracks of My Tears, която избира да изпълни с автора й. И допълва: „С пет думи той може да каже онова, за което на други са им нужни цели страници”. Възторга си от проекта споделя и продуцентът – също легендарен, Ренди Джексън.

Удоволствието от работата по Smokey & Friends се пренася и върху слушателите. Другата посока на неговото емоционално въздействие е в припомнянето на велики моменти от музикалната история, която е и нашата лична история на любители на музиката.

Дата на издаване: 19 август 2014 г. от Verve

  • Песни от Smokey & Friends звучат от днес в ефира на Джаз ФМ – премиерно в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”.

Тук можете да чуете изпълнението на Смоуки Робинсън и Джон Леджънд на песента Quiet Storm: