Поезията на живота в That Would Be Me на Хари Коник джуниър

Поезията на живота в That Would Be Me на Хари Коник джуниър

Вътрешното усещане за смисъл в живота чрез възможността да оставиш следа в света и в живота на хората, пълнокръвната връзка с любимия човек, поривите и следването на мечтите, загубата... Цялата поезия на живота с нейните радостни и тъжни моменти Хари Коник джуниър изпява в новия си албум That Would Be Me. И разбира се, че е така, след като още в заглавието музикантът така ясно заявява себе си: That Would Be Me се превежда като „Това съм аз“, но то носи нотката на личното себеусещане, резултат на вглеждане в себе си, изследване, осъзнаване на чувствата, проявата на чистата емоционална тъкан на душата.

Този процес на себеизследване става и чрез външен поглед – за първи път за този свой албум Хари Коник джуниър кани двама копродуценти. Ег Уайт е работил със Сам Смит, Адел, Florence And The Machine, а Бътч Уокър – с Тейлър Суифт, Кейти Пери, Пинк, Weezer. И макар в тези случаи да говорим за популярни имена на музикалната сцена, That Would Be Me не е жертва на комерсиални стремежи – той е поредната доза безкомпромисно изкуство от Хари Коник джуниър.

(I Do) Like We Do – пилотният сингъл в That Would Be Me, се ражда като игра на думи, свързана с уникалното преживяване на любовта, когато двамата, споделящи това чувство в сърцата си, са в собствения свят на щастие, откъснат от тегобите в заобикалящата среда. Тогава те намират своя начин да преживеят радостта от срещата и съвместния път.

„Когато някой, когото случайно видиш на улицата и много ти хареса, отвърне на погледа ти с усмивка...“ – така описва Хари Коник джуниър емоцията в (I Like It When You) Smile. Това е песента, която открива That Would Be Me. Мелодията се ражда от спонтанни перкусии, които музикантите в студиото започват да правят с ръце и крака в отговор на хрумването да създадат песен с една-единствена характеристика: „носеща доброто усещане за живота“. Рапиранията, набиращи скорост от началото, разгръщащи се в средата и нестихващи до края, са създадени също в резултат на моментно усещане – Хари Коник джуниър импровизира по време на репетициите и записва и редактира думите на момента, на телефона си.

Третият сингъл Do You Really Need Her е въпрос към Бога, при когото отива душата на шестгодишната дъщеря на приятеля на Хари Коник джуниър Джими Грийн. Момичето загива при престрелка и родителите обясняват на братчето й, че Бог е пожелал да я прибере при себе си. „Наистина ли имаш нужда от нея?“ е въпросът от заглавието на песента, свързана с личния спомен на музиканта, когато той изгубва майка си на 13-годишна възраст. „Тогава нямаше кой да ме утеши така. Сега споделям спокойствието и достойнството, с които семейството преживява загубата на момиченцето. Усещания, с които не бях обграден, когато имах нужда от тях.“ – разказва Хари Коник джуниър.

В That Would Be Me житейските открития са илюстрирани със спонтанните хрумвания и добрите музикални идеи, появили се на мига. Той е изпъстрен с леки нюанси – дребни и силни по въздействие детайли, които обогатяват картината на преживяването. Процесът на себеизграждане е представен на обложката на албума – там образът на Хари Коник джуниър е „сглобен“ от музикални инструменти. Същевременно песните в That Would Be Me изграждат цялостния образ на поет, влюбен в музиката и в живота.

Дата на издаване: 23 октомври 2015 г. от Columbia/„Вирджиния рекърдс“

  • Песните от That Would Be Me на Хари Коник джуниър представяме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.