Poesia на Джойси Морено - музикална поезия за глас и пиано

Poesia на Джойси Морено - музикална поезия за глас и пиано

Най-новият албум Poesia на бразилската певица Джойси Морено е камерен, фин и минималистичен. Това е така не само, защото представлява колекция от 13 песни, изпълнени само от гласа й и пианото на Кени Уърнър, но и защото цялата му стилистика е вярна на принципа „малкото е повече“. Проектът включва интерпретации на песни основно от бразилския репертоар на певицата - Estate, Pra Dizer Adeus, Choro Bandido, Olha Maria... Могат да се чуят и песни като Smile на Чарли Чаплин или Some Other Time.

Самата Джойси Морено принадлежи на едно от най-завладяващите със своята екзотика бразилско поколение артисти от 60-те и 70-те години на миналия век. Но в последния си албум тя изпява песните си близо до естетиката на класическата балада, като до нея пианистът Кени Уърнър акомпанира обрано, фино, минималистично и интелигентно. Тя използва прийоми от латино стилистиката и ги вметва дискретно и деликатно, за да се получи накрая завладяваща музикална поезия, каквото е и заглавието на албума. А обложката му, която е в един подобен на японския дизайн стил, представлява клонче с напъпила магнолия на бял фон, изключително близо до цялостната изказност в този албум. Един от най-популярните сайтове за джаз - All About Jazz, твърди, че всяка година има по един или два великолепни албума само пиано и глас и тази година Poesia е един от тях.

Духовна и естетическа близост се усеща във всяка една от интерпретациите в най-новия албум на Джойси Морено и Кени Уърнър. Тяхната колаборация продължава четвърт век и започва през 1991 г., когато двамата се срещат за първи път за съвместно турне в Япония. От тогава до днес Кени Уърнър си остава предпочитаният пианист за бразилската певица. Тя от своя страна работи с артисти от класата на Елис Режина, Тониньо Хорта, Винисиус де Мораес и е прочута преди всичко като Джойси, но от 2009 г. започва да използва цялото си име - Джойси Морено.

В албума Poesia Джойси Морено е вярна на своя меланхоличен и драматичен вокален стил, като пее деликатно и леко, а Кени Уърнър напълно подхожда на нейната музикална чувствителност със своето фино и поетично пиано.

Дата на издаване: 13 ноември 2015 г. от Pirouet Records

  • Poesia на Джойси Морено и Кени Уернър слушаме в новото издание на „Дезафинадо“.