Подкрепа – изгубена, дарявана, получена: житейските перипетии отвеждат голямата певица Дарлийн Лав до соловия дебют Introducing Darlene Love, едва когато тя е на 74-годишна възраст

Подкрепа – изгубена, дарявана, получена: житейските перипетии отвеждат голямата певица Дарлийн Лав до соловия дебют Introducing Darlene Love, едва когато тя е на 74-годишна възраст

Албум, който съдържа думата Introducing („представяме“) в заглавието винаги се отнася за млад талант. В контекста на първия солов албум за голяма звукозаписна компания на една от най-големите соул вокалистки – 74-годишната Дарлийн Лав, тя може да означава единствено обещание за много хубава музика и занапред. Защото, включвайки и този албум, Дарлийн Лав е изпяла по-малко солови песни, отколкото години е едно от големите имена в музиката. Изпълнител на топ хит от 1962 г., тя е ограбена от именит човек, който е обещал да й помогне, дълги години е бек вокалист на най-големите в джаз, ритъм енд блус, рокендрол и поп музиката, а освобождаването от тежестта на миналото идва от документален филм и с подкрепата на Бет Мидлър. Това само добавя към силата на музикалното й изразяване – плътен глас и красива музика, изпълнени с любов. Това е Дарлийн Лав – певицата, която носи любовта в името си.

Израснала в дом на проповедник и в неговата църква, Дарлийн Лав пее от дете. След множество малки участия по музикалните сцени, през 1962 г. идва големият пробив. Нейната песен He’s a Rebel достига до първа позиция в класациите. Тя е едно от най-големите вдъхновения за бунтарската природа на Бет Мидлър, ще признае 49 години по-късно певицата и актриса, въвеждайки любимата си изпълнителка в Залата на славата на рокендрол музиката. Но преди това – успехът води до договор с най-известния майстор на хитове по онова време Фил Спектър, с когото Дарлийн Лав създава He’s Sure the Boy I Love. Съвсем случайно скоро след това тя чува своето изпълнение по радиото, но представено като песен на популярните тогава The Crystals. Така ограбена в, както си е мислела тя, началото на голяма кариера, Дарлийн Лав десетилетия не се престрашава да направи солов проект. И между отделните записи за различни сборни албуми, тя подкрепя като беквокалист Франк Синатра, Елвис Пресли, Том Джоунс, Сам Куук, Дион Уорик, The Beach Boys, Сони и Шер, U2 и много, много други.

Историята на кражбата Дарлийн Лав разказва пред кинокамерата, пред която междувременно е изиграла съпругата на героя на Дани Глоувър във всички части на „Смъртоносно оръжие“. През 2013 г. излиза филмът на Морган Невил за беквокалистките „На крачка от успеха“ (20 Feet from Stardom), който бе с премиера на основания от Робърт Редфорд фестивал на независимото кино „Сънданс“. Филма гледахме и в София на фестивала на независимото кино SoIndependent, скоро след което той получи наградата „Оскар“ за документалистика. Почти веднага друга от героините – Джудит Хил, уверено започва солова кариера, като също така партнира на Джордж Бенсън в албума му Inspiration, посветен на Нат Кинг Коул. В „На крачка от успеха“ Дарлийн Лав споделя своята история, за да се освободи от бремето на миналото. На следващата година He’s Sure the Boy I Love излиза отново – вече с нейния подпис, като дуетно изпълнение с Бет Мидлър в албума й It’s the Girls!

Така, сега Introducing Darlene Love е ново начало за певицата, стъпило на богата музикална биография. Преминала през всички изпитания с присъщата си доброта, Дарлийн Лав е толкова уважавана в музикалните среди, че за соловия й албумен дебют за голяма компания песни специално пишат Брус Спрингстийн и Елвис Костело. Продуцент е Стиви Ван Зандт от групата на Спрингстийн E Street Band, самият той автор на три от композициите. В Introducing Darlene Love чуваме музика от всички жанрове, в които Дарлийн Лав е била беквокалист, а основното чувство, което споделя, е това, в което е намирала подкрепа през всички години на горчивина и щастие – любовта. В 14-те песни в него тя пее за различните измерения на спасителната емоция – любовта в семейството, в обществото, към Бога. Красиво чувство, изящно изразено – защото като беквокалист Дарлийн Лав отдава специално внимание на детайлите и изработва всеки момент от своите песни до съвършенство. А то е заложено в основата на любовта.

Дата на издаване: 18 септември 2015 г. от Columbia

  • Песни от Introducing Darlene Love на Дарлийн Лав слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.