По пътя към зрелостта: новият албум на китариста Фабрицио Соти Forty разказва емоционални и дълбоки истории, а в записите участва басистът Петър Славов

По пътя към зрелостта: новият албум на китариста Фабрицио Соти Forty разказва емоционални и дълбоки истории, а в записите участва басистът Петър Славов

Forty е новият, пети албум като лидер на един от най-фините и елегантни съвременни китаристи – Фабрицио Соти. Дискът бележи не само навлизането в ново десетилетие от живота на музиканта, но и неговото личностно и професионално израстване. Соти е на музикалната сцена вече 25 г. и твърди, че се намира на такъв етап от живота си, в който усеща творческа свобода, няма какво да доказва и може да бъде себе си. Зрелостта е този етап, в който вече не се занимаваш с излишните, незначителни неща и можеш да се фокусираш върху идеите, посланията и опита, който си натрупал. Именно това прави китаристът в новия си албум.

Фабрицио напуска своята родина Италия през 1991 г. и заминава за САЩ, където поставя основите на забележителна кариера. Той работи с имена от света на джаза като Ранди Брекър, Джон Патитучи, Рой Харгроув, Тери Лин Карингтън, а така също има успешни сътрудничества със звезди от ранга на Уитни Хюстън, Тупак и Дженифър Лопес. Аз лично открих неговата нежна, чувствена и виртуозна китара от албума на Касандра Уилсън Another Country и тези изпълнения се превърнаха в моя саундтрак на лято 2012 г. Това не е първият път, в който Соти работи с вокалистката. През 2003 г. той участва в друг неин проект – Glamoured.

След години израстване и трупане на опит Фабрицио Соти се намира на нов етап от живота си и той документира това с новия албум Forty. С него китаристът ни допуска до своя интимен музикален свят, разказвайки емоционални истории за изкупление, любов и романтика. Това едва ли са прекалено силни думи, когато говорим за една характерна и силно завладяваща италианска душевност и нагласа. Повечето от пиесите са оригинални, а единствената кавърверсия е ефирен и въздействащ прочит на класиката на Антонио Карлос Жобим How Insensitive. С музиката в Forty Соти ни връща в спомените от детството си, част от композициите той посвещава на най-близките хора до сърцето си, сред които своята дъщеря, която вече е на 1 г., и на съпругата си, за която пише финалната пиеса The Bridge. Тя е вдъхновена от Ponte dei Sospiri („Мост на въздишките“) във Венеция - място, където Соти и любимата му жена решават да се оженят.

Албума си Forty Фабрицио Соти записва със своето ново трио, което включва басиста Петър Славов и барабаниста Франсиско Мела. Неслучайно Пепи Славов е определян като един от най-успешните български джаз музиканти. В този проект той затвърждава таланта си на филигранен басист, а присъствието му в Forty е ярко и запомнящо се. Тримата музиканти идват от различни краища на света – Италия, България и Куба, но превръщат в свой дом САЩ. И тримата носят отпечатъка на своите корени, но са обединени от езика на джаза, музикалната си чувствителност и умението да изграждат неповторима музикална вселена.

Дата на издаване: 10 юни 2016 г. от Incipit Records

  • Музика от Forty на Фабрицио Соти звучи днес в предаването „Следобедни импровизации“.