По-малко самотни с изпетите от Ани Ленъкс с душа песни в Nostalgia

По-малко самотни с изпетите от Ани Ленъкс с душа песни в Nostalgia

Наричат Ани Ленъкс „най-великата жива бяла соул певица” заради нейния самороден, артистичен, многопластов и изразителен глас, който в албума си Nostalgia тя се разгръща с размах в едно ново за нея измерение – джаза.

Самата тя признава, че в началото на работата си върху новия си проект е била любопитна как би интерпретирала някои от най-красивите и популярни джаз пиеси. Към избора си на музикален материал тя подхожда с много внимание и чувство. Не може да устои на магнетизма на песни като Summertime, Mood Indigo, The Nearness Of You, Strange Fruit, Georgia On My Mind, God Bless The Child. Ани Ленъкс е възприемана като икона на соул, блус и поп музиката и когато решава да се потопи в дълбините на джаза, тя го прави с уважение и деликатност, но и с много характер и самобитност.

Повечето от 12-те избрани от нея песни се коренят в блуса, където се срещат красотата и болката – противоречие добре познато на голямата соул дама от Шотландия. Впрочем не е случайно и избраното от нея име на албума Nostalgia. „Носталгия” е съставена от две гръцки думи, които означават „болка” и „завръщане”. Носталгия е чувство свързано с копнеж по миналото – настроение, което присъства в изпълненията на всяка една от песните в новия албум на Ани Ленъкс.

Като вокалист отдаден на музиката четири десетилетия, Ани Ленъкс знае, че за красивата песен еднакво значение имат и мелодията, и текстът. Тя подбира песните за новия си албум и според текста и историята, която разказват, оставайки вярна на своята лична трактовка на думите и смисъла, който е открила. Аранжиментите на песните са направени със страст като фокусът е вокалът, а акомпаниментът е минимален. Това е решение и на дългогодишния копродуцент и сътрудник на Ани Ленъкс – Майк Стивънс. Записите за албума Nostalgia са направени в West London Studio.

Интерпретациите на Ани Ленъкс са вълнуващи и претворяват известните джаз класики по нов и нечуван до сега начин. Това до голяма степен е така, защото тя се изолира от познатите и многобройни версии, които тези песни имат през годините. И макар че някои от тях са писани преди близо 80 години, Ани Ленъкс ги изпълнява без страх да им придаде съвременност и модерност, като в същото време опазва тяхното безвремие и универсалност. А най-забележителното й постижение е, че ги пее с душа, в магична интимност, която ни кара да се чувстваме по-малко самотни.

Дата на издаване: 27 октомври 2014 г. от Blue Note

  • И още за Nostalgia, видеоклиповете към него и за феминизма днес, както Ани Ленъкс чувства темата, ще откриете на сайта ни тук.
  • Nostalgia на Ани Ленъкс представяме днес в предаванията „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”, както и в новото издание на Singin’ & Swingin’.