По идея на Джеф Лорбър в албума Bop звезди на джаза се събират в името на благородна кауза

По идея на Джеф Лорбър в албума Bop звезди на джаза се събират в името на благородна кауза

Bop е още един нов албум, който пианистът Джеф Лорбър и китаристът Чък Лоуб представят на своите почитатели тази година. Наскоро Лорбър издаде нов диск на формацията си Jeff Lorber Fusion, а Лоуб свири в новия проект на Metro, в дуетния си албум със саксофониста Ерик Мариентал Bridges и в юбилейното заглавие на супер групата Fourplay – Silver. Лорбър и Лоуб са много продуктивни музиканти, но случаят с Bop е малко по-различен. Този път ги събира не само музиката, но и една кауза, която може да променя човешки животи.

С Bop Джеф Лорбър иска да обърне внимание върху информираността и възможностите за лечение на животозастрашаващата болест поликистоза на бъбреците (PKD). Това е генетично заболяване, което често изисква трансплантация на бъбрек. Самият Лорбър е с успешно трансплантиран бъбрек от жена си. За съжаление сестрата и майката на музиканта не са успели да се възстановят от същата болест. Лорбър е говорител на PKD Foundation и приходите от продажбата на албума Bop отиват за развитие на нейната дейност.

Някои от най-добрите музиканти в джаз, смуут джаз и фюжън музиката се събират в името на благородната кауза и безвъзмездно предоставят времето и таланта си, за да я подкрепят. Bop е създаден като студийно продължение на концертите „Бъркс боп“ от джаз фестивала „Бъркс“ в Рединг, щата Пенсилвания. Вече 6 г. една от концертните му вечери е посветена на бибопа. В студиото към Джеф Лорбър и Чък Лоуб се присъединяват саксофонистът Евърет Харп, тромпетистите Рик Браун, Тил Брьонер и Ренди Брекър, басистите Браян Бромбърг и Джон Патитучи, барабанистите Харви Мейсън и Браян Дан. Те се завръщат към корените на джаза, изпълнявайки известни теми на Джон Колтрейн, Чарли Паркър, Телониъс Монк, Дизи Гилеспи, Сони Ролинс и др. Всички участници в албума Bop свирят бибоп класиките с разбиране за същността на тези пиеси и го правят с идеята, че музиката наистина може да лекува.

Дата на издаване: 3 март 2015 г.

  • Bop е с премиера днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.