Play на китарния виртуоз Джейсън Вио: неочаквани музикални идеи, сливащи различни стилове, в новаторските интерпретации на теми от цял свят

Play на китарния виртуоз Джейсън Вио: неочаквани музикални идеи, сливащи различни стилове, в новаторските интерпретации на теми от цял свят

След като тази година американският китарист Джейсън Вио спечели „Грами” за най-добро класическо инструментално соло за последния си албум Play, погледите и вниманието на много ценители на качествена музика се обърнаха към него. И това е напълно заслужено, защото китарният виртуоз е интересен както със своите технически умения, така и с музикалната си инвенция, която преминава отвъд класическата китара и отвъд жанровете. Той с лекота и с чувство за мяра примесва класическа музика, джаз, латино и дори рок.

В новия си албум Play Джейсън Вио интерпретира освободено, новаторски и неочаквано колоритен музикален материал от испански, мексикански, кубински, бразилски, френски и американски автори. С тази брилянтна продукция китаристът отбелязва своя 20-годишен юбилей на сцената и веднага се отличава с нестандартната си трактовка на музикалните произведения, както и с отворения си поглед към новата, съвременна музика. Впечатление правят изумителната му техника, забележителните способности на лявата му ръка и изключителната ритмическа яснота на всяка музикална тема, която е изпълнена единствено от неговата китара.

Всяка пиеса от албума Play излъчва светлина, енергия и радост от музиката. А широтата на умозрението на Джейсън Вио, неговата виртуозност и свободолюбивият му дух го превръщат в одухотворен и експресивен китарист.

Ето как неотдавна американският журналист Джон Шефър го представи в своето шоу „Саундчек”: „Джейсън Вио е класически китарист... Но всъщност това не е правилно да се каже. Нека по-точно да кажем, че Джейсън Вио е китарист, чийто инструмент по стечение на обстоятелствата е класическата китара”.

Дата на издаване: 28 януари 2014 г. от Azica

  • Изпълнения от Play на Джейсън Вио звучат днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” и са акцент на новото издание на предаването Desafinado.