PlaYIS събира приятели, създава любов, споделя в „7/4“

PlaYIS събира приятели, създава любов, споделя в „7/4“

Приятели от много години, събрани за първи път в този състав от вокалиста на „Тото“ Боби Кимбъл за концерта му в София през 2014 г., сега Ясен Велчев – клавишни, Ивайло Звездомиров – бас, и Стоян Янкулов – Стунджи – барабани и перкусии, са вече постоянно трио – PlaYIS. Причината е в още нещо общо между тях – и тримата са лица на „Ямаха“. Компанията, с личния ангажимент на Томас Капелман („Ямаха мюзик – Европа“) и Валерия Николова („Динакорд – България“), ги подкрепя в издаването на албум и ги свързва с трима китаристи, които са също нейни артисти – Веселин Койчев, Йес Псайла (Малта) и Елвис Станич (Хърватия). И ето, възхитителният албум „7/4“ вече е готов и бе представен на „Варненско лято“, „Аполония“ и Джаз фестивала в Русе, а днес предстои софийската премиера. Ясен, Ивайло и Стоян ни канят от 21 ч. в „София лайв клуб“ при вход свободен, благодарение на спонсора „Ямаха“. На сцената с тях ще бъде един от тримата китаристи, участвали в албума – Елвис Станич.

Близостта между създателите е голяма и дори в интервюто по Джаз ФМ всички, участвали в реализирането на проекта, Стоян Янкулов нарича по малко име или с творческия псевдоним. Теодор Янков и Иван Христов от Vintage Music Studio работят с такава радост, че освен с обичайната роля на хората зад пулта участват в проекта и със своя заряд. Дора Арабаджийска дава идеята глаголът „свиря“ на английски да бъде завършен и продължен с първите букви от имената на музикантите, за да назове името на триото каузата на членовете му: „Ние свирим.“

Заглавието на дебютния албум на PlaYIS също е свързано с конкретното назоваване: „7/4“ е размерът на пиесата. Всичко в „7/4“ на PlaYIS е ясно и естествено, както е протекъл целият творчески процес. Ненотирани, пиесите на Ясен Велчев са изпълнени в аранжименти, в които тримата са съавтори: „С Ивайло и Стунджи нещата не се обясняват. Ние сме като една машина, функционираме заедно. Това изключително улеснява работата. Когато изпратя едно демо, съм сигурен, че като влезем в репетиционната да сглобяваме пиесата, ще се получи веднага. Разбира се, тук присъства индивидуалността на всеки един от нас. Така че композициите са мои, но аранжиментите са общи.“

11-те пиеси в албума са „най-доброто от последните 28 години от творчеството“ на Ясен, както шеговито и мило ги определя той. Някои са свирени от „Акага“, едната е и записана от тях, „Без думи“ единствена е разписана с ноти, като е свирена на живо в различни формации през последните 7 – 8 години.

Лекота на споделяне на творческия заряд чрез създаване на връзка и импровизация изпълва целия албум. В откриващата пиеса Unawares чуваме върховно соло на Ясен, което дори не е било предвидено за нея. Тъй като обаче няма ноти, а само демо, той изсвирва партията на китариста, за да я илюстрира. „Но го записа от раз и се получи толкова хубаво, че го оставихме.“ – казва с усмивка в гласа Стунджи.

„7/4“ дава музикална форма на спонтанната радост на създателите си: „Всички записи станаха с много лекота, с много смях. За три дни записахме целия албум. А това е музика, която иска наслагвания, всичко да бъде изрядно, с много добра хигиена на изпълнение, на звук…“ – безкомпромисен е в изискванията си към крайния резултат Стунджи. Дискът покрива и най-високите стандарти, създаден в атмосфера на приятелска споделеност между музикални ерудити. „Доверието е нещо, което те успокоява и те кара да се чувстваш сигурен и уверен в това, което правиш. Тогава не мисля какво ще изсвирят другите на сцената. Безрезервното доверие един към друг подкрепя музиката и изпълнението е винаги на ниво.“ – отбелязва Ивайло Звездомиров.

В музиката на PlaYIS ясно личи как всеки музикант с интерес слуша другите и с желание споделя в интригуващия диалог възникналите мисли: „Ако го няма човешкият фактор и доверието, ако нямаш какво да си кажеш с тези хора, ако не можеш да се засмееш и да споделиш миговете – на сцената става много по-изсушено.“ – описва това, което никога няма да се случи между тях тримата, Ивайло Звездомиров. Събеседниците са интересни и разговорът със сола е съдържателен: „Много е лесно, когато стабилни музиканти ти акомпанират, когато импровизираш – абсолютно си защитен, зад гърба ти има здрава скала, на която можеш да се облегнеш.“ – описва желанието за общуване Стоян Янкулов.

Всички положителни чувства, които съпътстват създаването на проекта, са подходящо изразени с точния жанров носител: „Фюжънът е слушаем и лесен за възприемане, защото носи позитивен заряд. Той е достъпен до повече хора, а като се заслушаш, не е толкова лека музика, в нея има доста нюанси и всеки меломан може вътре да чуе много неща.“ – обещава Ивайло Звездомиров за миговете на радост, които предстоят със „7/4“. И с продълженията му, за които музикантите и слушателите, така събрани в любов, от сега мечтаем. „Това не е музика, която е създадена, за да съществува, а е дошла в нашите души и сърца и сме я показали на аудиторията. Дълбока е, защото е минала през сърцето.“ – описва въздействието Ясен Велчев.

„7/4“ на PlaYIS топло прегръща своите слушатели – създаден с любов, той става неин символ.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов – Стунджи можете да чуете чрез бутона „Аудио“.