Пиесата Piece for Peace обявява албум на Васил Спасов квартет: мирът е естественото състояние на човешката душа

Пиесата Piece for Peace обявява албум на Васил Спасов квартет: мирът е естественото състояние на човешката душа

В лицето на устойчивата фраза „боря се за мир“, с пиесата на Васил Спасов Piece for Peace осъзнаваш, че трябва да се оставим мирът да ни завладее. Защото да сме в мир със себе си и със света около нас е естественото състояние на човешката душа. „Чрез начина, по който ние се чувстваме, ми се иска да накараме хората да почувстват това състояние на мир. Той е усещане, което във всеки някак, като му мине през системите, вече е на всички нива. Това са моменти. Ако те продължат поне колкото е дълга пиесата – 9 минути, то това са 9 минути подарък.“ – каза Васил Спасов в интервю по Джаз ФМ.

Пиесата се появява в момент, в който музикантът изживява сериозни здравословни проблеми. Той ги преодолява, за да каже сега: „Всичко това за мен е подарък и така тези преживявания трябва да се разбират от човека. Този подарък води към среща със състояния, до които не може да се достигне – те идват. Трябва да сме благодарни за тези моменти. Има нещо специално в момента, в който тази пиеса дойде в сърцето ми.“

Piece for Peace е в изпълнение на квартета му с Димитър Льолев – саксофон, Михаил Иванов – контрабас, и Атанас Попов – ударни. Кризата им дава възможност миналия март да влязат в студио и сега наближава моментът да издадат албум. „С Димитър Льолев сме във Funkallero и в много различни проекти. С него сме приятели в живота и в музикален смисъл. С Михаил Иванов много обичам да работя – изключителен музикант и голямо сърце. Атанас Попов – също прекрасна душа, е моят първи избор в много проекти. Те ми дават много любов и си обменяме любов с тях, защото и аз им я давам.“ – описа близостта в групата Васко Спасов. Той чувства и публиката толкова близка: „Ще се радвам с този албум да се срещаме с публиката. Винаги е много специално, когато го правим.“

Във Васил Спасов квартет всеки участник е цял и заедно изграждат едно цяло. Не може да се отдели приносът на всеки от тях в изграждането на музиката. Затова тя звучи в единение и създава чувство на удовлетворение у слушателя.

Композициите в предстоящия албум на Васил Спасов квартет ще са в разнообразна естетика, като ще има и балади, и суинг. „Той е една приказка, която всеки да може да изслуша, да влезе в различни състояния. Но състоянието на мир е много важно да присъства. Затова започваме с тази пиеса.“ – описва очакваното Васил Спасов.

Piece for Peace ще прозвучи на живо утре вечер от 19:30 ч. в поредния концерт на PortraitNO трио, водено от Васил Спасов, този път с гост Димитър Льолев. Така на сцената ще е неговият квартет.

PortraitNO Trio, водено от Васил Спасов, ще изнесе четири онлайн концерта с гост солисти. Събитията ще се излъчват от културно пространство Portrait

Поредицата музикални срещи се провежда в Културно пространство „Портрет“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с медийното партньорство на Джаз ФМ. Концепцията е за срещи на триото с гост солист. Първи бе Михаил Йосифов. След тази утре предстоят още две. „Красива инициатива на Юлия Маринова, която развива това пространство – изложбена зала и сцена!“ – обрисува я Васко Спасов. Концертът ще се излъчи на живо на Фейсбук страницата на Културно пространство „Портрет“, след това ще се публикува на Ютюб канала му, а ние ще го запишем, за да го излъчим в ефира на Джаз ФМ.

Също с подкрепата на Национален фонд „Култура“ Васил Спасов ще подготви видео към Piece for Peace.

  • Интервюто с Васил Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.