Пианистът Дейвид Дауър е влюбен в България и посвети на София новия албум на триото си Made in Sofia

Пианистът Дейвид Дауър е влюбен в България и посвети на София новия албум на триото си Made in Sofia

През лятото на миналата година триото на пианиста Дейвид Дауър с Люк Хаулър – бас, и Мат Фишър – ударни, бе в България за клубни концерти в София и участие на Джаз фестивала в Банско. Краткосвирещият албум Made in Sofia стана естествен завършек на успешното турне у нас. Записите бяха направени в студио „Пекарната“ в София в края на годината, а завършеният продукт се появи на пазара през февруари 2019 година. Made in Sofia включва три композиции на Дейвид Дауър, както и негов аранжимент на класическата песен на ABBA Mamma Mia. Албумът е посветен на естественото влечение и любов на музикантите от триото към България, българската култура и преди всичко – към българския джаз.

26-годишният пианист, композитор и преподавател Дейвид Дауър е австралиец, но живее и работи в Лондон. През 2015 г. той завършва магистратура в Западноавстралийската академия за изпълнителски изкуства с проект, фокусиран връху алтернативни техники в соло пиано изпълненията. В свое интервю Дейвид разказва: „Израснах в малко фермерско селище, разположено на 150 мили от Мелбърн. Започнах да свиря на пиано по чисто прагматична причина. Моят по-голям брат не искаше де продължи уроците, които майка ми вече беше заплатила. Тогава практичната ми майка реши да изпрати следващото си дете, тоест мен, да се учи да свири на пиано. Това се случи, когато бях на 6 години. Досега не съм спирал!“ Като източници на вдъхновение Дейвид Дауър посочва пианиста Брад Мелдау и... „Бийтълс“.

Дейвид Дауър записва своя дебютен албум в дуо с перкусиониста Мат Фишър. Албумът носи малко странното заглавие The Frog, the Fish, and the Whale („Жабата, рибата и китът“). Това са прякорите на негови приятели, като The Fish (Рибата) е барабанистът Мат Фишър. За музиката Дауър търси партньори, които отговарят на неговия ведър характер: „Аз обичам да се усмихвам на сцената и затова харесвам партньори, които се усмихват заедно с мен“.

Списание London Blues and Soul отбелязва: „Дейвид е създал истинско богатство от изразни средства, което далеч надхвърля имитацията и прави неговото изкуство мигновено разпознаваемо“.

Интервю на Емил Войников с Дейвид Дауър:

Преди всичко поздравления за Вашия нов краткосвирещ албум, озаглавен Made In Sofia. Заглавието е красноречиво. Запознахме се на Джазовия фестивал в Банско през последното лято, където аз имах удоволствието да представя Вашето трио на публиката. Как стигнахте до България? Беше ли това нещо обмислено и планирано предварително или беше просто едно приключение?
Първоначално това беше приключение. Ние, бендът, наистина харесвахме българската музика, но не знаехме много за културата. Смятахме, че това е място, което трябва да се проучи и открихме, че тук има много добра джазова сцена и публика, която я подкрепя. Дойдохме веднъж само за да пробваме и получихме удивителна обратна връзка. Ние просто се влюбихме в България, във вашите градове и в забележителната ви култура – ето защо се върнахме и записахме нашия албум в София.

Спомням си, че когато споменах заглавието на Вашия дебютен албум на сцената в Банско – The Frog, the Fish, and the Whale („Жабата, рибата и китът“), вие тримата, които също бяхте на сцената с мен, внезапно избухнахте в бурен смях.
(Смeе се.) Да, това е странно заглавие за един албум, чиято обложка беше художествено оформена с рисунки на жаба, риба и кит. Това подчертава моето чувство за хумор… Това са прякорите на мои приятели – Жабата, Рибата и Кита, които аз събрах в една песен и в заглавието на албума.

Да се върнем към Вашия краткосвирещ албум Made In Sofia. Форматът включва 3 ваши пиеси, както и добре известната Mamma Mia на ABBA, аранжирана също от Вас. Трудно е да се определи Вашата музика в жанрово отношение. Вие черпите вдъхновение от джаза, класическата, популярната музика и така нататък. Слушателят може да чуе чести смени на ритъма, на темпото, както и промени в настроенията. Освен това не е тайна, че Вие имате добро чувство за хумор. Вашият стил се разпознава лесно. Как успявате да постигнете това?
Мисля, че това не е показност, а просто е много естествено. Това е почти като говоренето – ако говорите по определен начин, вие бихте могъл да пеете по определен начин. Ако следвате собствения си глас, ще предложите нещо, което е истински ваше.

Слушали ли сте изпълнения на българския пианист Милчо Левиев?
Да, той е изумителен! Слушал съм го няколко пъти.

Мисля, че е достатъчно да чуете само няколко негови акорда, за да разпознаете неговия стил и да разберете, че това е именно Милчо Левиев. Планирате ли да се върнете в България с Вашето трио през тази година?
Да, да! Ние идваме в България от 8 до 21 юли и ще направим 15 концерта в различни градове.

Ще цитирам по памет пасаж, който Вие споделяте в едно интервю: „Аз обичам да се усмихвам на сцената и затова ми харесва да свиря с музиканти, които се усмихват заедно с мен“.
(Смее се.) Да!

Как се случва взаимодействието между Вашите партньори в триото?
Мат и Люк са дългогодишни мои приятели и ние се радваме на нашата дружба, независимо от ситуацията. Удоволствие е да свириш с музиканти, които са толкова талантливи – те имат чудесен слух и слушат много внимателно музиката. Но на сцената не се отправят упреци, ако някой направи малка грешка. Понякога музикантите стават подозрителни и се ядосват. Това никога не се случва с тези две момчета. Ние просто се усмихваме – не стигаме до остри изблици, които да ни повлияят на сцената и аз мисля, че това помага на всеки да свири по-добре. Ние сме спокойни, щастливи, радваме се на приятелските отношения между нас, в музиката, а също и в живота.

Къде предпочитате да живеете – в Австралия, в Европа или може би Вие сте космополит?
Мисля, че Европа е идеалното място за живеене. В момента аз съм в Австралия, семейството ми е тук, аз трябва да се връщам, просто трябва да съм тук. Но Европа е толкова удивителна, богата на култура и интересна. В идеалния случай аз бих приел да живея някъде в Европа.

  • Предаването All-Time Jazz Masters на Емил Войников с музиката на Дейвид Дауър можете да чуете тук: първа, втора и трета част, или чрез бутона „Аудио“.

През лятото Дейвид Дауър ще гостува отново у нас, като ще изнесе концерти в градове, сред които София, Бургас, Велико Търново, Димитровград, Хасково, Пловдив, както и в арт клуб „Мишел“ в Созопол.