Пианистът Любо Цанев с първи сингъл от предстоящия си дебютен албум

Пианистът Любо Цанев с първи сингъл от предстоящия си дебютен албум

Красивата и емоционална песен D е по текст на Лили Илиева и е със специалното участие на вокалистката

Пианистът Любо Цанев представя първи сингъл от предстоящия си дебютен албум. Песента, наречена D (Promo Recording), е записана заедно с вокалистката Лили Илиева и е дълбоко потапяне в света на любовта, имаща силата да окрилява. „D е едно лично посвещение на моята спътница и любовта в живота ми – Даниела Пенова, прекрасен човек и художник. Песента беше като една спонтанна импровизация, която се появи от вдъхновение, вълнение, появи се от тези емоции, които ние споделяме. Впоследствие я преправих и синхронизирах с цялата концепция за албума.“ – разказва Любо Цанев в интервю за Джаз ФМ радио. Текстът е написан от Лили Илиева и пианистът не крие колко е благодарен за него и колко добре успяват думите да уловят и предадат емоцията на музиката. Продукцията се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Любо Цанев е един от най-талантливите и открояващи се пианисти на сцената у нас. През 2003 г. той завършва магистратура по класическа композиция в Boston Conservatory. Българската публика го познава добре от квартета на Христо Йоцов Jazz Cats, от участието му в новите албуми на Стефан Горанов (Goraswing II) и Радослав Славчев – Riverman (Тhe Truth), от проекта на Георги Корназов „Светлосенки“. Двамата с тромбониста се изявяват и в дуо с авторска музика, а в трио заедно с Михаил Иванов и Димитър Семов през последните години представят концертната програма с музиката на „Бийтълс“: Tsanev/Ivanov/Semov Play The Beatles.

Сега Любо Цанев се фокусира върху дебютния си албум като лидер, създавайки музика, която го вълнува и провокира. „Проектът ще се казва Introduction и общо взето ще бъде като ретроспекция на моите творчески идеи и търсения още от студентските ми години в Бостън, когато учех класическа композиция там. Включва основно елементи от сериалната музика. Това за хората, които не знаят, е метод в музиката, който използва организирани по различни начини серии от тонове, динамики, ритмични елементи, тембри. Минавайки през моята собствена призма, съм приготвил моя албум, използвах и сериални елементи по мой вкус.“ – разкрива пианистът, който ще издаде дебюта си в началото на следващата година. В него участват още Александър Логозаров (китара), Васил Хаджигрудев (бас) и Стефан Горанов (барабани), а Лили Илиева гостува в два от записите.

Цялото интервю на Таня Иванова с Любо Цанев може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: