Пианистът Харолд Мейбърн отдава почит на Джон Колтрейн с концертния албум Mabern Plays Coltrane

Пианистът Харолд Мейбърн отдава почит на Джон Колтрейн с концертния албум Mabern Plays Coltrane

По време на изявите Мейбърн е 81-годишен и свири с неустоима енергия и ентусиазъм

Новият албум на пианиста Харолд Мейбърн Mabern Plays Coltrane, който отдава почит на Джон Колтрейн, беше издаден посмъртно през декември миналата година. Проектът е концертен и включва изпълнения от последните три вечери на триседмична резиденция в Smoke & Supper Club в Ню Йорк през 2018 г. Събитията са част от годишния John Coltrane Festival, в който пианистът играе важна роля още от първото му издание през 2011 г. Към момента на изявите Мейбърн е 81-годишен и свири с неустоима енергия и ентусиазъм. Тези концерти, състояли се в продължение на 21 дни, станаха основа за появата на още два албума - The Iron Man (2018 г.) и Mabern Plays Mabern (2019 г.).

За Харолд Мейбърн личността на Джон Колтрейн има специално място в сърцето му. Навремето той е общувал и свирил с великия саксофонист и тези спомени обобщава с думите: „Колтрейн оказа голямо влияние върху живота и свиренето ми. След като имах възможност да бъда около него и видях какво невероятно човешко същество е той – човече, бих искал целият свят да научи за Джон Колтрейн.“

Mabern Plays Coltrane е записан със звезден секстет, в който до Харолд Мейбърн застават саксофонистите Ерик Алекзандър и Винсент Херинг, Стив Дейвис (тромбон), Джон Уебър (контрабас) и Джо Фарнсуърт (барабани). В репертоара звучат класики като Blue Train, Naima, Straight Street и др. „Да свириш музиката на Джон Колтрейн с Харолд Мейбърн е като да се докоснеш до източника. Харолд беше като водовъртеж и всичко преминаваше през него. Беше интензивно усещане. Присъствието на Харолд на сцената, имайки предвид колко много обичаше Джон Колтрейн, издигна духа на музиката десетократно.“ – връща се към изявите от 2018 г. Джо Фарнсуърт. По време на тези вечери Харолд Мейбърн свири щедро, раздавайки се за своите колеги, подкрепяйки ги във всеки един момент и давайки им пространство за музициране и обмен на идеи. Mabern Plays Coltrane успява да документира всичко това и да ни върне спомена за две изключителни личности с големи сърца и талант – Джон Колтрейн и Харолд Мейбърн.

Дата на издаване: 3 декември 2021 г. от Smoke Sessions Records

Ключови думи: