Песни-спектакли в дебютния албум But a Dream на Росен Кукошаров

Песни-спектакли в дебютния албум But a Dream на Росен Кукошаров

Много е широко платното, върху което музикантите рисуват толкова експресивно в дебютния албум на Росен Кукошаров But a Dream. Наситената музика впечатлява с мащабите и плътността на преживяването.

Музикален директор и автор на композициите е Милен Кукошаров. „От там нататък нещата опират до много висок професионализъм. Осъзнах колко е важно нивото на музикантите, с които се работи. Аз буквално се почувствах окрилен. Те ме издигната на тяхното ниво чрез страхотния начин на музициране. От това идва всичко.“ – признателен е Росен Кукошаров.

В групата на баса е Димитър Карамфилов, а на ударните свири Васил Вутев. Росен е благодарен на брат си, който го води в изкуството: „Ако с нещо допринасям и допълвам неговата музикална визия и неговата посока, за мен ще е само комплимент. Изцяло се осланям на него. Причината да правя това, което правя, е изцяло той. И за мен това е една сбъдната мечта.“

But a Dream е сбъдната мечта и за слушателите, които освен това имахме възможност да слушаме песните на живо по време на дългия им клубен живот досега. „Когато влязохме в студио, нещата бяха доста ясни. Музиката и концепцията на формацията са от такъв тип, че всеки има голяма доза свобода да подходи към представянето си в контекста на композициите по начина, по който сметне, че го представя в най-добра светлина. Започвайки записите, песните бяха доста оформени и осъзнати и бях изненадан да видя какви дребни ювелирни детайли бяха останали за доизработване, заради които се наложи да направим два или три тейка на някой песен. Всичко мина много бързо и много гладко.“ – разказва Росен Кукошаров.

В студиото имат съмишленик, самият той музикант – Иван Бошев. Неговото присъствие е толкова силно, че Росен Кукошаров го определя като още един член на групата: „Иван Бошев ми даде страхотни естетически идеи за пеенето, как да бъдат изпипани финалите на някои композиции. Без него много трудно щях да получа този звук. Като саунд инженер той постигна страхотен резултат – запази топлия акустичен звук, а музиката звучи балансирано и хубаво.“

But a Dream впечатлява с дълбочина и триизмерност на картината в тази толкова визуална музика. Росен Кукошаров споделя усещането ми за отличителна оригиналност. „Действително! Радвам се, че често получавам това като обратна връзка.“ В композициите силно са застъпени литературата и театъра. „Това ми даде и една по-голяма свобода на изразяване. Всички музиканти свирят наситено и с много пространство за изява. Това за мен е и дебют на по-джазова сцена и открих голяма свобода в изказа. Използвам по-откровени изразни средства и открих, че това е повече моя стил, отколкото всичко правено досега.“ – обобщава края на едно пътешествие Росен Кукошаров.

Визията на But a Dream е на Ники Бураджиев, а книжката е допълнена с фотографии на Георги Ачев. В нея към текстовете на две от песните е добавена поезия, която служи като въведение и интермедия, дава допълнително настроение и се свързва подтекстуално с визията, с текстовете и с настроението на самата музика. „Музиката е наистина прекрасна, казвам го като слушател, а не като човек, който е участвал в създаването й.“ – оценява труда си, вече като резултат, Росен Кукошаров.

Концертната премиера на албума ще бъде на 26 ноември от 20 ч. в „София лайв клуб“.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да интервюто с Росен Кукошаров, придружено от три песни от But a Dream.