Павел Терзийски и Петър Георгиев в света на джаз стандартите. Old City Songs – с широка усмивка, за любовта

Павел Терзийски и Петър Георгиев в света на джаз стандартите. Old City Songs – с широка усмивка, за любовта

Те се вживяват в тези песни, много ги обичат и дълбоко ги чувстват като свои. „Когато свирим музика от преди да се родим, я преживяваме по наш начин и я възраждаме в настоящето време. Тези композиции са изключително наситени с емоция, с послания, с любов. В тях има простота и много красота. Обичаме тази музика!“ – възкликва Павел Терзийски за джаз стандартите, които заедно с китариста Петър Георгиев по приказен начин пресъздава в Old City Songs. Двамата млади музиканти развиват различни самостоятелни проекти, но се „срещат“ в класиките от американската песнопойка. „Удоволствието, което изпитваме, е нашата „обща земя“, където се вихрим с широка усмивка.“ – обяснява Петър Георгиев.

Джаз стандартите носят елемент на вечност – с историите, които разказват, с остроумието в текстовете и със запомнящите се мелодии. Като китарист, Петър Георгиев отбелязва единството на музика и текст в тези шлагери: „Много често джаз стандартите се изпълняват инструментално и се губи връзката с текста. Когато учих в Бруклинската консерватория, разучавайки нова мелодия, ни караха да я учим с текста. За мен това е чарът на тази музика: носи ми романтични спомени от времена, в които не съм бил на този свят. Пее се за любов, за истинските неща.“ За Павел тези песни са „мост, който ни свързва с по-романтично, по-интимно и по-красиво преживяване в нашия личен живот.“ Той дава за пример, че преди да се ожени, когато е пял My Funny Valentine, винаги е мислел за своята голяма любов, с която сега е завинаги свързан.

При подбора на песните в албума държат и двамата да се открият в тях. Петър Георгиев разказва как се е случвало да предлага песен, но Павел да я отхвърли, тъй като не се чувства свързан с текста. Резултат на такова изследване на душата и на усещане за връзка със средата е и заглавието на албума. В опита да го открият, двамата си правят фотосесия на току-що ремонтирания булевард „Дондуков“ – това е мястото, на което са се срещнали, работейки в съседни студиа. И ето – появява се „Градски песни“, а от там – и Old City Songs. Петър обяснява: „Запознахме се покрай това, че сме съседи по студио и започнахме да свирим заедно. И двамата обичаме природата и сме много често сред нея – по-рядко заедно, по-често – сами. Но се срещаме и живеем заедно в града. Затова Павел предложи: „Да го наречем „Градски песни“! „Това си е музика, творена в градовете.“ – вижда продължението на живота в песента Павел Терзийски.

  • Интервюто с Павел Терзийски и Петър Георгиев за албума им Old City Songs можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Концертната премиера ще бъде в неделя от 18:30 ч. в клуб „Студио 5“. Специален участник ще бъде басистът Димитър Карамфилов.