Пат Матини - неизчерпаем източник на светлина и в новия си албум From This Place

Пат Матини - неизчерпаем източник на светлина и в новия си албум From This Place

„From This Place е един от тези албуми, които съм чакал да запиша през целия си живот. Той е нещо като музикална кулминация...“ – думи на Пат Матини, споделени преди официалната премиера на новия му проект. From This Place е на пазара от няколко дни и за всички, побързали да го чуят, казаното от Матини получава своето потвърждение в 10 композиции, разгърнати в рамките на 77 минути; пиеси, изпълнени с майсторство, лиризъм, разпознаваем музикантски почерк и свежи идеи. Музикант като Матини с дългогодишна и толкова успешна кариера, която продължава вече половин век, отдавна няма какво да доказва. Той спокойно би могъл да забави темпото, без това ни най-малко да повлияе на неговото място сред най-големите в историята на музиката, но Матини не просто обича това, което прави, то като че ли е есенциално за живота му. Иначе как бихме могли да си обясним тази силна отдаденост и безкомпромисното отношение на китариста към музиката?

Пат Матини записва From This Place с квартета, с който концертира през последните няколко години. Групата включва пианиста от Уелс Гуилъм Симкок, басистката с корени от Малайзия Линда Мей Хан О и барабанистът от Мексико Антонио Санчес, с когото Матини работи от дълго време, пътищата им се пресичат още в култовата Pat Metheny Group. Съвместните изяви на четиримата музиканти са сплотили квартета силно и са обединили индивидуалностите в забележително хармонично единство. Матини споделя, че по време на студийните записи е усетил нуждата от друг пласт, който да обогати звученето и да добави нови цветни щрихи. В продукцията се включва Hollywood Studio Symphony с диригент Джоел МакНийли. Аранжиментите са поверени на двама истински майстори – Алън Броудбънт и Гил Голдстийн. Така изпълненията придобиват нови дълбочини, разстилайки се като цветно платно на музикалното изобилие. В записите се включват и специални гости - Грегоар Маре (хармоника), Луис Конте (перкусия) и вокалистката Мишел Ндегеочело, която слушаме в заглавната композиция.

From This Place е първият албум с нова музика на Матини от 6 години насам, той се появява след Kin, записан с Pat Metheny Unity Band. С новия си проект китаристът продължава да следва своя път, надграждайки високите достижения на самия себе си. Почеркът му е разпознаем дори за малко дете, а мъдростта и опитът, вплетени в записите, са истинска наслада за слушателя. В творчеството на Пат Матини винаги е имало безпределната, чиста любов към музиката и отношението на човека, който не е безразличен към света, в който живеем. Матини създава заглавната пиеса в ранните часове след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. Препратка към промените и турбулентните времена, в които живеем, е и първият сингъл от албума – America Undefined. Никой от нас не е пощаден от безумията в политическия и социален климат, който ни обгръща. На този фон музиката на Пат Матини е като огромна глътка свеж въздух и онзи жизнено необходим източник на радост и светлина.

Дата на издаване: 21 февруари 2020 г. от Nonesuch Records