Откровение за гения на музиканта – Уилям Бел описва живот на стремежи, постижения и успехи в This Is Where I Live

Откровение за гения на музиканта – Уилям Бел описва живот на стремежи, постижения и успехи в This Is Where I Live

Авторът на една от най-прочутите ритъм енд блус песни Born Under a Bad Sign – Уилям Бел, се завръща към нея близо половин век след написването й в новия си албум This Is Where I Live. Албум за овластяването, той отразява идеята на ритъм енд блуса – да опише болката, за да я облекчи, да изпее страданието, за да засили стремежа към по-добър живот. С този албум Уилям Бел се завръща в семейството на легендарния лейбъл Stax след над четири десетилетия раздяла.

Роден през 1939 г., още през 50-те Уилям Бел започва да издава сингли, за да направи през 1961 г. в Stax своя дебют за голяма компания с You Don't Miss Your Water. Втората половина на 60-те и първата на 70-те са върхът в неговата кариера, но след това той не спира да записва спорадично, включително за собствената си издателска компания. До сега, когато след дълга пауза издава цял самостоятелен албум за световен лейбъл – и това пак е родният Stax. Музика за овластяването – за любовта, за социалното развитие, за подкрепата и за вярата, вдъхната от лидерите, за справедливостта и за възможностите – това са темите в албума This Is Where I Live, които изразяват и идеята на ритъм енд блуса. „Исках, когато слушателите чуят всяка от песните, да възкликнат „Амин!“. Да се идентифицират с тях, да си кажат: „Все едно съм я написал аз! Тази песен е за моя живот!“ – определя подхода си към албума Уилям Бел.

И така сега чуваме за първи път далеч по-смирена и осмислена версия на Born Under a Bad Sign. „Ако не беше лошият ми късмет, нямаше да имам никакъв късмет.“ – пее Уилям Бел думите, които самият той е написал за Албърт Кинг, когато през 1967 г. предстои да изгрее звездата на този изпълнител, но му трябва хит. Музиката е на друг от артистите на Stax – Букър Ти Джоунс. И Бел, и Букър Ти записват свои версии на тази песен след успеха на Албърт – първият през 1969 г., а вторият – година по-рано. Песента ни поднасят също Cream, Джими Хендрикс, Ета Джеймс, Биг Мама Торнтън, Бъди Гай, Робен Форд, Тадж Махал… Срещата с Born Under a Bad Sign днес, половин век след написването й, когато не ритъм енд блусът е основното, а основата, като акцентът пада върху думите, описващи страдание, насърчило за радост, е момент на откровение за гения в музиката.

В новия албум на Уилям Бел своя разпознаваем почерк на мелодичен динамичен градски блус добавя Марк Кон, гостува и дъщерята на Джони Кеш – Розан, а продуцент е нейният съпруг – носителят на „Грами“ Джон Левентал. По-известен с работата си в областта на кънтри музиката, той вярва, че най-дълбоката соул музика е там, където се срещат ритъм енд блус и кънтри музиката. „А Уилям е и велик изпълнител на балади. Тази пресечна точка винаги ме е привличала.“ – добавя Левентал.

Сред многото признания за Уилям Бел са наградите „Пионер“ на Фондацията за ритъм енд блус, наградата „Наследство“ на името на W. C. Handy от Музикалната фондация на Мемфис. Той е въведен в залите на славата на Джорджия и на Мемфис. Born Under a Bad Sign е в Залата на славата на Блус фондацията, а също така е в списъка на Рокендрол залата на славата на 500-те песни, оформили звука на този жанр.

„Исках да напишем нови велики песни.“ – споделя своята цел с This Is Where I Live Уилям Бел. Джон Левентал обобщава: „Това е нова, свежа музика с поглед напред в бъдещето с тръпката на звука на великите соул образци от 60-те и 70-те.“

Дата на издаване: 3 юни 2016 г. от Stax (Universal Music)

  • Музика от This Is Where I Live на Уилям Бел слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.