Отговора на загадката „любов” разкриват в новата си песен Ciranda Аманда Брекър и Тиаго Йорк

Отговора на загадката „любов” разкриват в новата си песен Ciranda Аманда Брекър и Тиаго Йорк

Ако вярвате, че любовта е неочаквано откритие, спонтанна близост, нежно докосване, слънчево сияние, галещ бриз, безбрежен океан, омайващ танц – то това свое усещане ще откриете в цялата му красота в новия сингъл на Аманда Брекър, записан заедно с друг млад чаровен музикант – Тиаго Йорк. Песента Ciranda, чието заглавие се превежда като „Загадка”, разказва за това естествено състояние, което, полетели, сърцето и душата с лекота разпознават, а съзнанието щастливо определя с думата „любов”:

Без да има нужда да знаем предварително, за да се развълнуваме от въздействието на песента и на видеото, Аманда Брекър е талантливата дъщеря на Елиане Елиас и Ренди Брекър, а Тиаго Йорк е един от най-популярните бразилски изпълнители, роден в Ню Йорк. Корените и на двамата са паралелно от Северна и Южна Америка – и тези културни влияния те сливат в музиката, която създават поотделно и за първи път заедно в Ciranda. Това е поредният сингъл от предстоящия албум на Аманда Брекър Way to Be, на който публиката в Япония вече се наслаждава, а световната му премиера предстои скоро. Първият сингъл от него – песента Papo Furado, записана с перкусионната група Quabales, можете да чуете и видите тук.

Кариерата си Аманда Брекър започва в Япония, публиката в която особено силно цени традициите. Така дъщерята на Елиане Елиас и Ренди Брекър тръгва по пътя в музиката, от самото начало обгърната от щедра любов. Успехът на дебютния албум от 2008 г., в който Аманда се заявява и чрез заглавието Here I Am („Ето ме”), е огромен. За популярността допринася и това, че една от песните става основна тема на японска телевизионна поредица. Албумът печели много награди и само няколко месеца по-късно се появява вторият – Brazilian Passion, който свързва културните влияния от произхода на Аманда Брекър. В бразилските композиции тя внася чаровна поп-джаз естетика, а поп-джаз песните украсява със слънчев латино елемент. Специален гост в албума е Иван Линс. Brazilian Passion изявява за първи път интереса на Аманда Брекър към традицията, защото освен нейните оригинални композиции съдържа и бразилски и американски стандарти – всички те, интерпретирани с водещи диалог изразни средства на двете култури. Следващият – Blossom (2013 г.), има точно това посвещение в своя фокус – той е трибют към музиката на Джеймс Тейлър и Керъл Кинг. През тази година очакваме срещата с новия проект на изпълнителката – Way to Be.

На няколко пъти семейството Елиане Елиас, Ренди Брекър и Аманда Брекър се срещат в музиката. През 1984 г. Елиане и Ренди записаха албума Amanda (това е първият албум в дискографията на пианистката и вокалистка), в който с радост и нежност споделят себе си в музикална „снимка за спомен” за своята дъщеря. Съвсем малка, когато е на 8 години, Аманда пее в албума на майка си Fantasia (1992 г.), като легендата разказва, че с изпълнението си на песента Ponta de Areia тя е разплакала нейния автор – Милтън Насименто. Година по-късно Аманда вече пее с него в Париж.

Това е творческият път на една певица с щастлива съдба. Аманда Брекър представяме с нейната музика в Desafinado, а новата й песен Ciranda е от днес в ефира на Джаз ФМ.