От радостното детство до щастието на съзряването – по пътя на мечтите с My Cinema на Мирослава Кацарова

От радостното детство до щастието на съзряването – по пътя на мечтите с My Cinema на Мирослава Кацарова

Всеки е главен герой в голям филм, любим филм, когато съпреживява емоцията на ярки класики чрез песните в албума My Cinema на Мирослава Кацарова. Поемаме дълбоко въздух в началото и после, песен след песен, дишаме дълбоко – обич, взаимност, копнеж. Израстваме, по-добри. „Вдишвам дълбоко живота“, както с тези думи отзвучава албумът, за да даде ключ към вълшебството на недоловимото, на истинското. Това, което усещаме, с My Cinema го разбираме – по най-приятния възможен начин: споделено с любов. Това е филмът, в който всеки от нас е звезда.

„Криле на желанието“, „Един мъж и една жена“, „Ново кино „Парадизо“ и още много филми, които години наред са ни вълнували, влияли, оформяли – това бе концертната програма Cinema, която Мирослава Кацарова представи за първи път преди две години с Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) – и двамата – автори на аранжиментите, и Христо Йоцов (ударни). Последваха десетки концерти, в които песните, емоционални и чисти, се свързваха с чистите чувства на музикантите и слушателите. „Харесахме много нещата, които направихме, хареса ни и публиката. Затова съвсем спонтанно решихме да влезем и да запишем пиесите. В процеса на работа осъзнах, че е добре да ги допълним и с наша собствена музика. Мирослав Турийски бе написал няколко автентични, звучащи като саундтрак музикални теми. Когато написах текстовете, в тях имаше вътрешни връзки към останалите пиеси от албума. Така се получи нов, различен проект. Той бе твърде личен, за да бъде само Cinema, затова и албумът се казва My Cinema.“ – разказа Мирослава Кацарова в студиото на Джаз ФМ.

Към лично споделяне Мира ни приканва още от първите си записи и концерти с Румен Тосков – Рупето – тя е част от изграждането на тази култура на откритост и автентичност. Текстовете, в които разказва за нещата, които я правят щастлива в живота, гласът й – глас на топлина – всичко това направи музиката на Мира потребност в живота ни, а албумите и концертите й събират единомишленици – хора, вярващи в живота, щастието, правенето на добро. Живот като на кино! „My Cinema се казва и една от песните, написани от Мирослав Турийски по мой текст, именно защото това е тази история, в която ти участваш и си до голяма степен главен артист. Защото това е твоята история. Защото колкото и да се опитваме понякога да страним от живота и колкото и да имаме обстоятелства и ситуации, в които се чувстваме чужденци в собствения си живот и собствената си държава, само красивото и изкуството успяват да победят това усещане за самота, за алиенация, за несправедливост, за абсурдност понякога. Имайки предвид красивите истории, разказани във филмите, музиката остава да звучи в нас след като излезем от киносалона и продължава да озвучава нашите истории, продължава да звучи в нас, докато мислим, мечтаем и разговаряме с нашите приятели. Това е нещо, което влияе на настоящия момент.“ – убедена е Мира в интервюто си по Джаз ФМ.

В киносалона мечтаем и съпреживяваме красотата, а после в живота сбъдваме мечтите и правим света около себе си красив. Песните от My Cinema окриляват, вдъхновяват за още по-хубави неща за бъдещето. Това е албум, който показва колко интересен е животът и колко много възможности имаме в него. Албум за израстването, с любов. „Това, което ни свързва най-силно, е любовта. Това е основен космически закон, който ни дава криле. Отношенията помежду ни са дълбоко обвързани с чувства. Единствено важни за нас са музиката и любовта. Любовта е в дъното на всичко, в дъното на всеки полет.“

Любовта олицетворява връзката с публиката, която първа обикна музиката от албума чрез концертната програма Cinema. После, в процеса на уреждането на авторските права, добрата си енергия вляха и авторите на оригиналните композиции. Случаят с един от тях – създателя на любовната тема към „Ново кино „Парадизо“ Андреа Мориконе, показва как сбъдването на мечтата е въпрос на път, извървян с любов. „Той се появи магично и сюрреалистично на финала на всичките ми усилия да се сдобия с разрешение да издадем тази музикална тема. Този процес бе осуетен в продължение на две години. А това е музикална тема, която е изключително важна за този албум, защото е есенцията на нашите усещания и на нашата любов за филмовата музика. Съвсем случайно се срещнах с приятел, оперен певец, който работи с Андреа Мориконе. Писах на композитора и той върна хладен имейл, в който поиска да чуе записа. Изпратих му го заедно с превод от Елена Дишлиева – Кръстева на текста на Елин Рахнев. И още на другия ден получих възторжен и пълен с добри думи за нас имейл, в който даже той предложи да се чуем по телефона, защото има какво да си говорим! Бях толкова впечатлена от неговото великодушие и благородство, от неговия духовен аристократизъм, с който той ни благослови да продължим нататък. Получихме много хубави, зареждащи отзиви от Сусана Бака…“ – разказа подробности от създаването на албума Мирослава Кацарова.

В My Cinema своята енергия вплитат още китаристът Николай Карагеоргиев, барабанистът Димитър Семов, басистът Александър Леков, тромпетистът Мартин Ташев. Ирисът, отпечатън върху компактдиска, е нарисуван от любимия художник на Мира Атанас Хранов. „Този албум се получи магично и аз си мисля, че той ще има такава съдба, защото стана красив, с хубав звук, благодарение на Явор Димитров, с много интересни други музиканти, които много харесвам, с много добра енергия от всички наоколо, които с любовта си ни дадоха да вървим напред.“ – с тези думи на Мирослава Кацарова завърши разговорът в студиото на Джаз ФМ за представянето на My Cinema. Интервюто на Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Там можете да чуете и записа на песента „Метаморфози на облаци“ – музика и аранжимент: Мирослав Турийски, текст: Мирослава Кацарова.

Албумът My Cinema включва две бонус песни, които през последните години Мира издаде като сингли – обикнахме ги от първо слушане и разказахме за тях: „Искаш ли отново да си ти...“ и „Път към безкрайното лято“. За финал – четири вълшебни думи от My Cinema: „С теб измислям света“.

Мирослава Кацарова и Светослав Николов в студиото на Джаз ФМ за премиерата на My CinemaМирослава Кацарова и Светослав Николов в студиото на Джаз ФМ за премиерата на My Cinema. Снимка от фейсбук профила на Мира

  • След представянето на албума My Cinema вчера на Панаира на книгата, от днес песните от него са достъпни във всички дигитални платформи като iTunes, Spotify и др. На 31 май албумът ще бъде представен с кратък концерт в Литературен клуб „Перото“ на НДК, а от 1 юни ще се продава чрез сайта на Джаз ФМ.

Повече за My Cinema на Мирослава Кацарова можете да откриете на сайта ни тук.