От копнежите към щастието с Барбра Страйсенд и нейните дуетни партньори в Encore: Movie Partners Sing Broadway

От копнежите към щастието с Барбра Страйсенд и нейните дуетни партньори в Encore: Movie Partners Sing Broadway

Почувствани трепети, преживени трудности, откриване на любовта в сърцето, постигане на щастието – така изглежда всяка нишка от нашия житейски път, затова и толкова непосредствено възприемаме новия албум на Барбра Страйсенд Encore: Movie Partners Sing Broadway („Бис: Филмови партньори пеят хитове от Бродуей“). В него тя пресъздава много и малко познати песни от популярни и не толкова известни мюзикъли, играни на „Бродуей“ и дори непоставяни, с превъзходни дуетни партньори от киното.

Барбра Страйсенд пее песни от „Бродуей“ с любимци от големия екран в новия си албум Encore: Movie Partners Sing Broadway

Барбра Страйсенд на сцената в родния Бруклин в Ню Йорк при концертно представяне на албумаБарбра Страйсенд на сцената в родния Бруклин в Ню Йорк при концертно представяне на албума

„През 2013 г. чух песента Any Moment Now, създаздена от моя добър приятел – композиторът Марвин Хамлиш, и текстописката Керълин Лий. Тя е от непоставяния на сцената мюзикъл Smile, който двамата бяха написали преди 30 години. Когато чух как Марвин и Керълин пеят и пресъздават диалога между героите, се замислих – защо да не направя дуетен албум, в който изговореното слово да бъде втъкано в аранжиментите, точно както е на сцената на „Бродуей“ – обяснява Барбра Страйсенд в бележките си на корицата на албума.

След семейната криза – завръщане към близостта: Барбра Страйсенд пее с Хю Джакман Any Moment Now в албума Encore: Movie Partners Sing Broadway

Песните в Encore: Movie Partners Sing Broadway са така направени, че всяка от тях пресъздава целия мюзикъл, от който е: стремежа, откритата от героите тяхна вътрешна сила в любовта и висините, към които са полетели след това. Вълшебството се случва с майсторски вплетени в песента диалози, пресъздадени от блестящи актьори от големия екран – в реда, по който се явяват в албума: Ан Хатауей, Дейзи Ридли, Патрик Уилсън, Алек Болдуин, Хю Джакман, Мелиса Маккарти, Сет Макфарлън, Антонио Бандерас, Крис Пайн и Джейми Фокс. Албумът съдържа и виртуален дует с британския автор и изпълнител на мюзикъли Антъни Нюли, към когото певицата изпитва безкрайно уважение.

Барбра Страйсенд пее с Джейми Фокс и Антъни Нюли в две новопредставени песни от Encore: Movie Partners Sing Broadway

С Патрик УилсънС Патрик Уилсън

„Първо позвъних на Хю Джакман. Инстинтиктивно знаех, че той ще е идеалният партньор, с когото да пея и играя. Отидох до Ню Йорк, за да се видим с него. По това време той играеше там в постановката The River. Носех записа на песента на Марвин и му го пуснах. Толкова се развълнувах, когато той я хареса и се съгласи да я запише с мен. Това задвижи проекта. Реших да помоля някои от любимите си актьори от киното също да се присъединят.“ – разказва за импулса на проекта Барбра.

Във видеоклиповете, които певицата публикува в навечерието на премиерата, гостите неизменно използват „любима“, за да я опишат. И се възхищават на нейния режисьорски талант, освен на фантастичните й певчески способности. Начинът, по който тя ги води, най-точно обобщава Дейзи Ридли: „Под нейното наставничество минаваш по пътя от „Ох, не мога!“ до „О, да разбира се!“

Барбра Страйсенд вдъхновява Патрик Уилсън, Мелиса Маккарти и Крис Пайн за великолепни изпълнения в албума Encore: Movie Partners Sing Broadway

С Дейзи РидлиС Дейзи Ридли

„Обичам да режисирам актьори. Беше изключително удоволствие да работя с такива надарени артисти. Нямаше егоизъм. Срещахме се в студиото, те даваха всичко от себе си и се доверяваха, че ще разпозная момента, когато техните изпълнения са съвършени.“ – обяснява Барбра в обръщението си към слушателите на албума.

С Джейми Фокс на един от двата концерта в БруклинС Джейми Фокс на един от двата концерта в Бруклин

Творбите в Encore: Movie Partners Sing Broadway са на Стивън Зондхайм, Антъни Нюли, Марвин Хамлиш, Ървинг Бърлин и сестра и брат Дороти и Хърбърт Фийлдс, Лърнър и Лоу, Роджърс и Хамърстайн. Включени са песен от „Чарли и шоколадовата фабрика“ и неофициалният химн на американските войници на фронта по време на Втората световна война I’ll Be Seeing You. Театърът въздейства със своя драматизъм, музиката – със способността си да ни прикани към съпреживяване, киното – с присъщата си харизма. Всички тези сили са събрани в мюзикълите, които са първата любов и първият успех на Барбра – от там се превръщат и в основата на нейната работа.

„Репертоарът включва песни, които от години съм искала да запиша, както и няколко, които открих, когато си изясних концепцията на албума. Още от началото на кариерата си усещам притегателната сила на песните от мюзикълите. Те съдържат много елементи, които са ми интересни като певица и актриса. Написани са за герои и ситуации с текстове, които изследват емоциите – сериозно или с усмивка – и, разбира се, имат богати мелодии, които предават чувствата без думи.“ – описва тази своя страст Барбра.

Барбра Страйсенд претворява малко познати класики с Алек Болдуин, Антонио Бандерас и Сет Макфарлън в албума Encore: Movie Partners Sing Broadway

Ан ХатауейАн Хатауей

Своята благодарност певицата изрази в много мили обръщения към всеки един от участниците на профила си във фейсбук. „Освен прекрасния ти глас, винаги ще помня как грееше лицето ти.“ – към Ан Хатауей, „Умна, красива и толкова талантлива! Точно както пеем в края на песента: „Аз съм неин почитател!“ – към Мелиса Маккарти, „Всеки момент с теб бе момент на радост.“ – към Джейми Фокс, „Със своето пропито със страст изпълнение на Take Me to the World направи героя си истински.“ – към Антонио Бандерас, „Благодаря ти и за най-хубавия букет, който някога съм получавала.“ – към Крис Пайн, „Твоят талант и щедростта на духа ти сгряха сърцето ми.“ – към Хю Джакман, „Не мога да изразя колко много оценявам времето и таланта, които вложи в този проект.“ – към Алек Болдуин и така нататък, и така нататък.

С Алек БолдуинС Алек Болдуин

„Създаването на този албум бе забавно пътешествие… Специално пътешествие. Искам да благодаря (по реда на песните) на Ан, Дейзи, Брадли, Патрик, Алек, Хю, Мелиса, Сет, Антонио, Крис и Джейми, че бяха с мен.“ – завършва с признателност обяснителните бележки Барбра.

С Патрик Уилсън на един от двата концерта в Ню ЙоркС Патрик Уилсън на един от двата концерта в Ню Йорк

Ние също благодарим! С Encore: Movie Partners Sing Broadway Барбра Страйсенд ни дава поредна възхитителна възможност да се докоснем до съвършенството.

С Мелиса МаккартиС Мелиса Маккарти

Зад кулисите и пред публиката: с Барбра Страйсенд на турне

За да представи новия си албум Барбра пое на кратко концертно турне - десет концерта в девет града от Лос Анджелис до Торонто, като само в родния квартал Бруклин в Ню Йорк имаше две изяви. Чрез публикации във фейсбук нейният личен пиар Джей Лендърс ни направи съпричастни към подготовката за срещите с публиката и силата на емоцията от срещите. Обич, искреност, отдаденост – това прави срещите ни с творчеството на Барбра Страйсенд специални.

Дата на издаване: 26 август 2016 г. от Columbia/„Вирджиния рекърдс“

  • Песни от Encore: Movie Partners Sing Broadway на Барбра Страйсенд слушаме в „Джаз ден“ преди пълното му представяне в Singin’ & Swingin’.

Източник на всички снимки: фейсбук профила на Барбра Страйсенд. Кредит към снимките от концерта в Ню Йорк на 11 август: Kevin Mazur/WireImage for BSB.