Основателят на Yellowjackets Ръсел Феранте с дебютен албум на своето джаз трио: Inflexion е вярно отражение на същността

Основателят на Yellowjackets Ръсел Феранте с дебютен албум на своето джаз трио: Inflexion е вярно отражение на същността

От клавишите на пианото разцъфва музиката и блика в свеж поток в първия самостоятелен албум на един от доайените на съвременния джаз Ръсел Феранте. Това е и първи албум в класическа джазова стилистика на новатора, днес на 69 години, заслужил почетно място в изкуството като член-основател на фюжън групата Yellowjackets и свирил в проекти на мнозина големи в джаза. Модерността, с която той отваря взора към нови светове в продължение на десетилетия, е основана на познания за жанра в основата на наследството и е подкрепена от способността му да пренася миналото в настоящето – и като присъствие на традицията в съвремието, и като трамплин за отскок към бъдещето. От днешна перспектива – винаги сме знаели това, но сега за първи път то е толкова ясно изявено. Пъргав и умел пианист, виртуозен и свързан с инструмента си артист, посветен на музиката и жадуващ да я сподели творец, водач, но първи сред равни – така чуваме Ръсел Феранте в Inflexion.

Ръсел Феранте. Снимка: Gulnara KhamatovaРъсел Феранте. Снимка: Gulnara Khamatova

Заглавието на албума насочва към идеята за промяна в посоката. „Тя е на приятелството, взаимното уважение, множеството точки на свързване, които сме открили през годините.“ – казва Ръсел Феранте. С барабаниста Стив Шейфър го запознава китаристът Робен Форд, когато 25-годишен се мести да живее в Лос Анджелис през далечната 1977 г. Басиста Майкъл Валерио среща по време на съвместната си работа с Лорейн Федър (повече за албума Attachments можете да прочетете на сайта ни тук; двамата отново са заедно в предстоящия й през 2021 г. диск My Own Particular Life). Феранте специално посочва приноса на аудиоинженера Арън Уок. „Щедростта, чувствителността, всеотдайността и таланта им направиха този албум възможен. Да създадем тази музика бе извисяващо и понякога смиряващо, но винаги възнаграждаващо приживяване.“ – казва Ръсел Феранте.

Именно срещата с Арън Уок е съдбовна за появата на албума Inflexion. Звукоинженерът работи по оборудването на студиото на Стив Шейфър, но за пробите е нужно да има изпълнения на живо. Ръсел Феранте пък има написани пиеси, които не са записвани. Така се ражда триото и се появява базата на неговия репертоар. Първоначално те остават просто записани в момента пиеси. Но триото започва реално да работи. Музикантите изнасят по няколко концерта годишно, свирейки композиции на Ръсел Феранте, но и на Майкъл Валерио. Стив Шейфър настоява за албум, който имаме удоволствието да слушаме сега. В интервю за Insidemusicast.com Ръсел Феранте описва пиесите в него като „спокойна камерна музика, в която няма изблици на енергия и наситен груув“. Inflexion съдържа негови композиции, които за първи път се записват сега, творби от каталога на Yellowjackets (57 Chevy, Stick-to-it-iveness), пиеси, свързани с движението за граждански свободи (Network of Mutuality и We Shall Overcome), образци от джаз фундаментите (Rhythm-a-ning на Телониъс Монк, Isfahan на Дюк Елингтън и Били Стрейхорн, How Deep is the Ocean на Ървинг Бърлин).

Майкъл Валерио, снимка: Dan GoldwasserМайкъл Валерио, снимка: Dan Goldwasser

Inflexiоn A и Inflexion D Ръсел Феранте е написал отдавна, но не ги е сметнал за подходящи за репертоара на Yellowjackets. Когато триото започва да концертира, то има по няколко изяви годишно, но почти всяка година свири в джаз програмата на епископална църква в Пасадена във времето около Деня на Мартин Лутър Кинг. Така се оформя специален репертоар, от който тук са традиционната We Shall Overcome и оригиналната Network of Mutuality. Вдъхновението за последната идва от Писмото на д-р Мартин Лутър Кинг от затвора в Бърмингам, в което той говори за това как хората са свързани помежду си. Тази идея тук е пресъздадена с хармоничното единение на всички 12 тоналности.

В интервюто за Insidemusicast Ръсел Феранте споделя за албума: „Музиката е много мека и в нея има големи отворени пространства. Не се опитвам да демонстрирам виртуозност и „пиротехника“. Тя е отражение на личността, която я създава. А аз съм тих и с интроспективна природа. Исках музиката да бъде автентична и да е вярно отражение на същността и на тримата музиканти. Ние служим на музиката, което е най-голямата цел на всеки музикант.“

Ръсел Феранте, снимка: Carsten WeideРъсел Феранте, снимка: Carsten Weide

В композиционното изграждане пианото води, но то често извежда на преден план баса и барабаните, за да се получи комплексност на звука и да се подчертае взаимодействието. Записите за албума са направени в отчетлива взаимност в период от няколко месеца точно преди локдауна. Сега, във време на изолация, тя попълва липси в живота ни. Така Inflexion притегля към себе си, за да утвърди идеята за заедността.

Дата на издаване: 8 януари 2021 г. от Blue Canoe Records