Още от музиката, която толкова години толкова много сме обичали – „Мат Бианко“ издават разширена версия на дебютния си албум Whose Side Are You On

Още от музиката, която толкова години толкова много сме обичали – „Мат Бианко“ издават разширена версия на дебютния си албум Whose Side Are You On

Целия творчески процес по създаването и представянето пред различни публики на дебютния албум на „Мат Бианко“ Whose Side Are You On проследяваме в новата версия на тази продукция на британския състав. С появата на проекта през 1984 г. триото Марк Райли, Дани Уайт и Баша Чечелевска се превърна в символ на танците и доброто настроение със своя даващ енергия микс на джаз, фънк, соул и диско, с текстовете, които не разглеждат любовта като драма, а като леко радостно изживяване. И животът е пълен с приключения! Whose Side Are You On установи нова вълна в музиката и отвори пътя на развитие на ейсид джаза, чиито основоположници Brand New Heavies се появиха година по-късно.

Сега, през 2016 г., виждаме как се създаде една легенда – дебютният албум на „Мат Бианко“ излезе в разширена версия с демо версии, всички сингли, специални издания за различните пазари, чисто нов запис на песента Half a Minute – общо 33 песни, от които една е новосъздадена, шест са новоиздадени, а 12 за първи път излизат на диск, при 10 изпълнения, включени в оригиналния албум. На сърцата на всички почитатели на „Мат Бианко“ това колекционерско издание е скъпо по още една причина – оригиналната вокалистка на състава Баша Чечелевска отново се завръща към формацията, макар и само като споделяща спомени на обложката на диска. Новото издание на Whose Side Are You On е пълен каталог на първите ентусиазирани стъпки на първопроходници.

„Всичко се случи внезапно и доста неочаквано.“ – каза за триумфа на групата Марк Райли в интервю по Джаз ФМ през 2010 г. „Музиката, която създавахме, беше много далеч тази, която имаше успех в класациите. Тя бе характерна със силно електронно звучене, като „Депеш мод“ например. Другото специфично нещо за нея е джаз звученето. Така че дори ние се изненадахме от успеха й. Тръгнахме на турне в Европа, за да запознаем публиката с нашата музика, и бяхме буквално изумени от успеха й.“ За десетилетия на успехи на формацията той обясни: „Мисля, че тайната се крие във факта, че продължаваме да се наслаждаваме на това, което правим. Това ни кара да създаваме музика.“

Целия разговор на Светослав Николов с Марк Райли от „Мат Бианко“ можете да чуете и прочетете тук.

Демо записи, които са скици на авторските идеи, оригиналните версии на песни за британското и американското издание на албума, синтезирани радио версии, излeзли като 7-инчови сингли, наситени с повече импровизации версии за наполовина по-дългите 14-инчовите макси сингли, втори страни на синглите (вокалната Big Rosie и инструменталната The Other Side), както и разширени версии на някои от песните – новото издание на Whose Side Are You On е като съкровищница за изследователите на музиката и ни дава възможност да изберем любимите си версии на любимите си песни. Новият запис на Half a Minute пък доказва визионерството на „Мат Бианко“ – песента е звучала модерно навремето, звучи модерно и днес.

Разширеното издание на дебютния албум на „Мат Бианко“ Whose Side Are You On 32 години по-късно показва защо новаторската група се превърна в легенда, както видяхме и на концерта им в България, организиран от Джаз ФМ съвместно с TechnoLogica. Над 15 минути след последния бис на музикантите публиката аплодира и просто не напусна Зала 1 на НДК, за да призове любимците си да направят нещо, което никога, никога дотогава не бяха правили – да се върнат на сцената за непланиран бис. И днес „Мат Бианко“ продължават мисията си да инжектират лекота в сърцата на почитателите си – цялата 2016 г. те посвещават на концерти в Европа с Джаз оркестъра на „Концертгебау“. С разширената версия на Whose Side Are You On сега „Мат Бианко“ ни дават още от музиката, която толкова години толкова много сме обичали.

Дата на издаване: 24 юни 2016 г. от Warner Music

  • Акценти от новата версия на албума Whose Side Are You On на „Мат Бианко“ слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди подробното му представяне в Desafinado.