Оригинални празнични песни и аранжименти с мисълта за сняг, радост, единство, любов и хармония в December Wishing на Гергана Велинова

Оригинални празнични песни и аранжименти с мисълта за сняг, радост, единство, любов и хармония в December Wishing на Гергана Велинова

Пламъкът на музиката гори у Гергана Велинова още от дете, дори е по наследство. Дядо й Георги, на когото е кръстена, е диригент и композитор в Разград, а майка й завършва Консерваторията и става концертиращ пианист. От 6-годишна Гергана пее в хор „Пим-Пам“, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и продължава образованието си в САЩ, където сега работи и записва музика. Поводът да се срещнем е нейният коледен албум December Wishing, който тя записва през 2014 г. и представяме в ефира на Джаз ФМ.

„Исках да направя нещо по-различно от джаз албумите, които хората са свикнали да слушат за Коледа. Повечето от тях са с песни, които са свързани с християнството. Но много мои приятели са от други вероизповедания или пък не са религиозни. Затова реших да направя албум, който може да се слуша във всеки дом, независимо от това в какво хората вярват. Исках музиката в него да ги кара да се усмихват и да им е топло с мисълта за сняг, радост, единство, любов и хармония.“ – разказа Гергана Велинова в интервю по Джаз ФМ.

Тя не намира много коледни песни от обичайния джаз репертоар, които да не правят директна препратка към Рождество Христово. Затова решава да напише нови. „В коледно настроение, разхождайки се в Сиатъл и мислейки си за Коледа в България и с моето семейство тук, започнаха да ми идват идеи и малко по малко се появиха две от песните.“ – върна се към първите моменти Гергана Велинова. Тези нейни композиции са заглавната December Wishing и Find Someone to Love. След това се замисля кои песни от репертоара със стандарти й харесват и са подходящи. Така в албума влизат I’ve Got My Love to Keep Me Warm, Snowfall, чийто аранжимент е вдъхновен от изпълнението на The Manhattan Transfer в техния коледен албум, както и Peace, посветена на Хорас Силвър.

December Wishing Гергана Велинова създава с музиканти от Сиатъл, които имат световна кариера. Британецът Марк Сиълс е ръководител на катедрата по джаз пиано в University of Washington. „Той е един от най-слушаните джаз пианисти в района. Познава българския джаз и българската музика.“ – разказа за него Гергана Велинова. Той обикновено работи с басиста Джеф Джонсън, който се присъединява към проекта „Невероятно създание. Работата с него не е само удоволствие като колега музикант, но и като човек. Той е с голяма душа, много весел и с огромен опит.“ – описа го тя. Двамата й предлагат на барабаните да е Байрън Ваной. „Събрахме се един ден, разказах им за идеята. Всичко стана много бързо, тъй като Коледа вече идваше. Тези трима прекрасни музиканти успяха бързо да се организират. Петте песни бяха записани за пет часа, като четири от тях бяха в два тейка, а Peace – в един. Идеята бе албумът да е с усещането за живо изпълнение.“ – описа го Гергана Велинова.

December Wishing достига до седмо място в престижната джаз класация на CMJ, като е дори единственият вокален в нея. „Когато ми се обадиха и ми казаха, с мъжа ми отворихме бутилка шампанско. Това бе голям успех!“ – щастлива е от отзвука Гергана Велинова. Тя отдава постижението на излизащия от традиционните рамки репертоар на албума, присъствието в него на авторски песни и специалните аранжименти на трите други заглавия. „Мисля, че хората тук, в Америка, бяха готови да чуят нещо свежо, нещо различно. Смятам, че на това се дължи този успех.“ – казва за постигнатото Гергана Велинова.

И след това тя пее с триото в Сиатъл, като последната им изява в Музея на изкуството се излъчва на живо по градското джаз радио. Тази година албумът продължава да се излъчва по американските радиостанции и отново е в класациите.

Любовта ми към музиката започва в прекрасната България – детство, мисълта за което още ме топли. Любовта към пеенето дойде, защото на 6 години бях приета в „Пим-Пам“ с ръководител Борис Карадимчев. Така пеенето стана моя професия още от много ранна детска възраст. В сърцето си винаги ще нося полученото обучение и тази любов към сцената, изградена от Борис Карадимчев, когото наричахме „Папа“, и от вокалния ни ръководител Виктория Михайлова. Тази любов пренесох в Ню Йорк, където с моята вокална педагожка Стефка Евстатиева създадох български хор и училище „Гергана“.

Започнала да се занимава професионално с музика от малка, Гергана Велинова продължава да учи китара и завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Заминава за Лос Анджелис, където става бакалавър по музика от Musicians Institute в Холивд, а след това в Бостън прави магистратура по класическо пеене и джаз. Желанието за изява и да продължи развитието си я отвежда в Ню Йорк, където живее много години. После преподава джаз пеене и джаз хор в Консерваторията във Виктория в Канада. Омъжва се в Сиатъл, където живее.

Моята мечта за 2021 г. е моите родители в България, приятелите ми, всички, да преживеят тази тежка ситуация и да бъдем отново заедно живи и здрави и да празнуваме с музика. Моето желание е не само да оцелеем, но да се обичаме повече. За България моето желание е хората да се обединяват, да се съсредоточат повече върху това, което ги сплотява, отколкото върху това, което ги разделя; за моето семейство и за семействата на всички – да бъдем по-добри. Както казваше Борис Карадимчев: „нека да бъдем различни в по-добра светлина“. И нека не забравяме това, което преживяхме през 2020 г., не за друго, а за да ни направи то по-силни и по-добри. А желанието за мен е да мога отново да записвам и да творя, да се събирам с други хора и да мога да пея отново.

  • Интервюто на Светослав Николов с Гергана Велинова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Повече можете да научите от сайта й, откъдето и да си закупите този и други нейни албуми.