Опитът подава ръка на младостта: китаристът Марк Уитфийлд записва Grace в компанията на двамата си синове

Опитът подава ръка на младостта: китаристът Марк Уитфийлд записва Grace в компанията на двамата си синове

В началото на тази година известният китарист Марк Уитфийлд издаде новия си албум Grace – първата му студийна продукция от 7 години насам и 15-ят албум в дискографията му като лидер. Уитфийлд записва Grace заедно с двамата си синове – Дейвис и Марк, и така превръща диска в семеен проект, в който водеща роля освен музиката имат близостта, предаването на опита и връзката между поколенията.

Марк Уитфийлд е забелязан още с дебюта си от 1990 г. The Marksman. Тогава The New York Times го определя като „най-добрия млад китарист в бизнеса“. Биографията на Уитфийлд включва сътрудничества с Дизи Гилеспи, Арт Блеки, Куинси Джоунс, Рей Чарлз, Кармен Макрей, Хърби Хенкок, Шърли Хорн, Джордж Бенсън и мн. др. Талантът и успехите му няма как да не са станали пример и вдъхновение за синовете му, които смело вървят по неговите стъпки.

Марк Уитфийлд младши свири на барабани, а Дейвис Уитфийлд – на пиано. И двамата са завършили Музикалния колеж „Бъркли“, също като своя баща. Първата голяма публична изява на барабаниста е в шоуто Good Morning America, когато е едва 4-годишен. Той участва като специален гост в едно изпълнение на Марк Уитфийлд квартет. Дейвис е смятан за един от най-талантливите млади барабанисти в джаза в момента и вече имаше досег до наградите „Грами“, резултат от участието му в номинирания албум на Кени Гарет от 2013 г. Pushing the World Away. Дейвис е по-малък от своя брат, той завърши „Бъркли“ преди 3 години и предстои да видим как ще се разгърне таланта му.

В записите на албума Grace до членовете на семейство Уитфийлд застават братовчедката Сай Смит и басистът Ясуши Накамура. Сай Смит пее в заглавната композиция, която е реакция срещу насилието в американското общество. Всички пиеси в диска са оригинални и всяка от тях разказва различна история. Една от пиесите Blue D.A е трибют за покойния пианист Кени Къркланд. Марк Уитфийлд я включва в албума си True Blue от 1994 г., а сега тя звучи в нов прочит. Китаристът не пропуска да изрази възхищение и признателност и към своя ментор Джордж Бенсън, посвещавайки му композицията Double Trouble.

„Исках да споделя любовта си към музиката с моите синове и да използваме тази любов за изграждане на връзка между нас тримата, връзка, която ще обогати живота ни, ще просветли съзнанието ни и ще бъде подкрепа в трудните моменти.“ – казва Марк Уитфийлд. Семейство Уитфийлд създава един личен и интимен албум, в който се срещат талантите на две поколения музиканти, опитът подава ръка на младостта и всичко това е подплатено от любовта и топлината във взаимоотношенията между синовете и техния баща.

Дата на издаване: 24 януари 2017 г. от Marksman Productions

  • Музика от Grace слушаме днес в „Следобедни импровизации“.