Open Book на Фред Хърш – истинско музикално великолепие

Open Book на Фред Хърш – истинско музикално великолепие

Миналата година пианистът Фред Хърш ни даде възможност да се докоснем до най-интимните моменти от неговия свят чрез интригуващите мемоари Good Things Happen Slowly: A Life In and Out of Jazz („Хубавите неща стават бавно: живот във и извън джаза“) и новия му соло пиано албум Open Book. От една страна, книгата на Хърш ни води из забележителния му път в музиката. Тя проследява кариерата му от сътрудничествата с Арт Фармър и Джо Хендерсън през израстването и превръщането му в „един от най-изразителните гласове в модерния джаз“, както го определят. От друга, Хърш споделя важни неща от своята лична история като факта, че е първият разкрил се хомосексуален, ХИВ-позитивен музикант в джаза. Сред акцентите в автобиографията са и здравословните му проблеми от последните 10 г. – през 2007 г. за период от два месеца лекарите го поставят в изкуствена кома, от която той излиза като прероден, съдейки по музиката, която сътворява впоследствие. Но това не става веднага – отнема време и усилена рехабилитация, за да възстанови мускулите си след комата и да започне да свири отново.

И ако в книгата четем реални факти от живота на пианиста, то в новия му - 11-ти поред соло албум Open Book, Фред Хърш разказва истории, родени от въображението и изумителния си талант, а авантюристичният му дух ни води из непознати за нас пространства и светове, размивайки граници и усещането за фикция и реалност. В центъра на проекта е почти 20-минутната композиция Through The Forest, в която на преден план е импровизацията на момента. Освен свои теми в Open Book Фред Хърш изпълнява произведения на Антонио Карлос Жобим (Zingaro), Бени Голсън (Whisper Not) и Били Джоел (And So It Goes). По традиция в албумите си пианистът включва музика на Телониъс Монк. В този случай това е свежата и жизнена интерпретация на пиесата Eronel.

За своята изтънчена работа по Open Book Фред Хърш има две номинации за „Грами“ – за най-добро импровизирано соло в композицията Whisper Not и за „Най-добър инструментален джаз албум“. Споменавам това по-скоро като любопитна информация, тъй като красотата на музиката и майсторството, с което е записана, са отвъд наградите и стандартните признания за успех. Open Book е като „отворена книга“, откровение. Проектът е обогатяващо докосване до деликатния, интимен и изпълнен с уязвимост свят на артиста, а така също и „прозорец към нещата, които свиря вкъщи и не изпълнявам толкова често публично“ - споделя Хърш. Всъщност албумът му Open Book е истинско музикално великолепие.

Дата на издаване: 8 септември 2017 г. от Palmetto Records