One на Якоб Карлсон – солови изпълнения, които обединяват музиканта и слушателите в едно

One на Якоб Карлсон – солови изпълнения, които обединяват музиканта и слушателите в едно

Пиано виртуоз, философ и експериментатор – за Якоб Карлсон може да се говори много, а, ако си имал удоволствието лично да се запознаеш с него, както нашият екип преди дни на „Пловдив джаз фест“, добавяш колко лъчезарен, усмихнат и отворен човек е шведският музикант, и колко завладяващо е неговото чувство за хумор. Това отношение и нагласа към света превръщат музицирането му в специално преживяване, белязано от дълбочина, нежност и сила едновременно, а резултатът е пълноценна комуникация.

Якоб Карлсон пред Джаз ФМ: „Нужно е знание, което след това трябва да забравиш, за да присъстваш на момента.“

През юни тази година пианистът влезе сам в студиото без групата си Jacob Karlzon 3, за да запише соловия си албум One. „Обичам контрастите, когато става дума за музика. След период на интензивно свирене с технологии, опити с различен саунд и група ще бъде голям контраст отново да свиря соло пиано на сцената.“ – казва Якоб. Неговите корени са в инструменталната и импровизирана музика, а в изпълненията му се усеща голямо разнообразие от влияния – от Равел през U2 до мелодии от шведския фолклор.

Албумът One не се разпространява дигитално, нито в търговската мрежа. Той се продава само по време на концертите на Якоб Карлсон, а Джаз ФМ е първото радио в света, което излъчи записи от него. Проектът включва 8 композиции, предимно оригинални, записани виртуозно с невероятно въображение и изящество. Въпреки интимната атмосфера, която създават соловите пиано изпълнения, музиката в диска е изключително комуникативна. Карлсон не е вглъбен и самоцелен, а отворен и раздаващ се, и със завидна лекота успява да приобщи слушателя, така че музикант и публика да се слеят в единно цяло.

Дата на издаване: 2015 г. от Contemplate Music Germany

  • Записи от One на Якоб Карлсон слушаме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.