ONA на Тана Алекса – музика, вдъхновена от женската природа и нейните различни проявления

ONA на Тана Алекса – музика, вдъхновена от женската природа и нейните различни проявления

Тана Алекса е сред изгряващите вокални звезди на съвременната джаз сцена, чийто корени са тук, на Балканите, но живее и работи в САЩ. Има американо-хърватски произход и това се е отразило в най-новия й албум ONA, която е хървтската дума за „ТЯ“. Музиката й е смела и изненадваща, а в записите участва петкратният носител на „Грами“ Антонио Санчес. Той е барабанист и копродуцент на продукцията, както и партньор на Тана в живота.

На 27 март тази година официално ще се появи най-новият албум ONA на джаз певицата Тана Алекса. За философията и дълбините на албума красноречиво говори още заглавието: ONA или „ТЯ“. По думите на Алекса това е албум посветен на силата на женската природа във всичките й проявления: чувства, ценности, сексуалност, таланти. Албумът е вдъхновен от различни жени, повлияли на Алекса през годините и това се съдържа съвсем конкретно в дългия списък с гост-артисти жени. Сред тях са Бека Стивънс, Реджина Картър, Алекс Акуня, София Рей, поетесата Стейсиан Чин, както и специалистката по балканско пеене Елени Арапоглу. В албума участват зашеметяващо добри джаз музиканти като плътно до Тана Алекса е нейният съпруг, барабанист и копродуцент на ONA - Антонио Санчес. Чуваме още басиста Мат Брюър, Кармен Стаф на пианото, Джордън Питърс на китара.

За своя нов албум Алекса признава, че се е вдъхновила най-напред от Марша на жените във Вашингтон през март 2017 година. Тогава изкристализира цялата й идея за албум, посветен на духа, смелостта и силата на жената. Когато се прибрала у дома след протеста, тя написала песента The Resistance, тематично белязана от произнесените думи на поетесата и активист Стейсиан Чин. Тана Алекса признава, че никога не е била така мотивирана да изрази правото си да се противопостави, да протестира, да бъде чута.В албума си тя включва и песен, с която подкрепя движението #Me Too.

Освен социални рефлексии по отношение на правата на съвременната жена, в албума ONA Тана Алекса е изкарала на показ през музика и много лични емоционални отражения на жената по принцип. Тя споделя един от най-вдъхновяващите я факти и това е, че със своята баба тя си е говорела на хърватски, а с майка си на английски език. Това са двата най-важни за нея женски гласове, които тя е потърсила да изрази чрез музика. Така този албум показва дълбоките женски архетипи според Алекса, представени с изкуството на музиката.

От апология на правата на всяка жена Алекса преминава и в лоното на поетичната и духовна същност на женската душа като освен през текстовете и гласа си, тя се изразява и с различни фини музикални детайли, които изграждат плътна и самобитна музикална текстура на песните й. Тана използва екзотични инструменти, атмосферни звуци, електронно генерирани тонове, които създават хибридна и изненадваща саунд среда за нейния глас и този на гост-артистите в албума. Тя не се ограничава жанрово, защото владее изказността на съвременната соул музика и на джаза еднакво добре. А опитът й от предходните й проекти - Ode to Heroes от 2015 година, наистина й дава свобода да се изразява на всички нива. Всъщност споменатият албум я катапултира във висините на съвременния джаз и очевидно Тана Алекса се чувства там в своя територия.

Много от колегите й нескрито изказват уважение към уменията и идеите й. А за най-новия й албум Бека Стивънс казва: „ONA е албум за силата, дълбините и истинността на божествената женска природа.“ Реджина Картър на свой ред споделя: „Тана не се страхува да предприема рискове. Нейните вокални изпълнения са мощни, дръзки, радостни, духовни и честни. Начинът, по който тя използва ритмиката и интригуващи хармонии е уникален, и заедно с това сложен. Понякога мислиш, че знаеш накъде е тръгнала, но тя внезапно те изненадва.“

Дата на издаване: 27 март 2020 г.