Окриляващо усещане за свобода, радост и много настроение в Project Freedom на Джоуи ДеФранческо и неговата група

Окриляващо усещане за свобода, радост и много настроение в Project Freedom на Джоуи ДеФранческо и неговата група

През лятото на тази година беше издаден новият албум на Joey DeFrancesco + The People със заглавие Project Freedom. В него известният американски музикант продължава да изследва нови територии и да разширява полето на своето звучене. Неслучайно въвеждащите думи на обложката, написани от Куинси Джоунс, гласят следното: „Без съмнение Джоуи ДеФранческо е един от най-великите Hammond B-3 органисти от Джими Смит насам и той със сигурност има техническите умения да го докаже.“ Миналата седмица Project Freedom беше номиниран за награда „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“.

Джоуи ДеФранческо записва Project Freedom заедно с китариста Дан Уилсън и барабаниста Джейсън Браун. Най-новото попълнение в групата е саксофонистът Трой Робъртс, който преди дни взе участие в квартета на българския басист Петър Славов по време на концерт в Ню Йорк. За разлика от други свои проекти, в които набляга и на вокалния си талант, тук ДеФранчско изпълнява изцяло инструментален соул-джаз, свирейки на Hammond B-3 орган, клавишни и тромпет. Звученето му в една от пиесите – One, препраща към Майлс Дейвис, с когото ДеФранческо свири в тийнейджърските си години.

Project Freedom съдържа основно оригинални пиеси, а сред кавърверсиите са емоционалният прочит на класиката на Сам Кук A Change Is Gonna Come и разгърнатата красиво и тържествено традиционна тема Lift Every Voice and Sing. Албумът започва с прелюдия от Imagine на Джон Ленън. Витален, записан с много енергия и настроение, Project Freedom на Joey DeFrancesco + The People е израз на радостта от музиката, подплатена с окриляващо усещане за свобода.

Дата на издаване: 30 юни 2017 г. от Mack Avenue

  • Музика от Project Freedom слушаме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.