Обогатяващи преживявания с приятели по цял свят: Пиеро Епифания записа солов албум – MILES, los amigos

Обогатяващи преживявания с приятели по цял свят: Пиеро Епифания записа солов албум – MILES, los amigos

Ценността на приятелството, богатството на преживяванията, събирането на различни култури и влияния в една точка на музиката – MILES, los amigos е солов албум на Пиеро Епифания, който ще бъде представен на живо довечера от 18 ч. до 22 ч. на ул. „Триадица“ в центъра на София. „Заглавието се превежда като „ХИЛЯДИ, приятели“. Албумът е посвещение към приятелите. Познавам интересни и уникални хора по целия свят, които много ми помагат и много се уча от тях. Преживяванията с другите хора те изграждат.“ – каза Пиеро Епифания в нашето студио.

Албумът разказва за приятелството и е създаден с приятели. Основен участник с идеи за аранжиментите е китаристът Александър Логозаров. На кийборди свири Димитър Горчаков, на бас китарата е Михаил Иванов, а на барабаните – Васил Вутев. Пилотният сингъл – Peruka – има и екшън видео с режисьор Златимир Араклиев. В него участват танцьорката Мария Косса и музикантът от Финландия Еро Турка (в ролята на Злодея), които ще се включат и в концерта довечера – Мария Косса в пърформанс, а Еро Турка – в една от песните с гърленото си пеене. И още приятели: анимацията във видеото в характерен перуански стил е на отдавнашен приятел на Пиеро от Перу, а на концерта ще има гост участник – изненада – тромпетист от Аржентина. Събитието за премиерата ще започне с диджей парти в 18 ч., на което музика ще пуска, разбира се, приятел, но той е от Италия. Музикантите ще излязат на сцената в 20 ч.

Пиеро Епифания се чувства силно свързан с България и София. Видеото към Peruka е заснето по столичните улици и на Витоша, премиерата ще бъде в самия център и на открито. За събитието при нас ще дойдат приятели от много страни. Самият MILES, los amigos е пътешествие по света: „Бях в различни държави, в Америка, в Европа, в Азия,“ – разказва Пиеро Епифания, но също така е и пътешествие в стиловете, изброяваме ги – реге, блус, електроника, афро-перуанска музика, психеделечен рок. Пиеро разказва, че отдавна иска да създаде електронен албум, тъй като преди време е свирил в такива групи, но в последните години е във формации с акустично звучене.

Той отдавна има идеята и за солов албум, но едва сега успява да го реализира, осъществявайки и точното му предназначение – да подкрепя. „Отдавна съм замислил албума, но успях да го завърша в трудните времена на пандемията. Мисля, че резултатът е страхотен. Имаме много добри отзиви. Много съм щастлив, защото това е нов звук с афроамерикански ритъм. Когато хората слушат тази музика, те са по-щастливи. Изминалата година бе много трудна и аз мога само това да им давам.“

В живот на по-голямо уединение и оттегляне от света, с музиката в MILES, los amigos бликват спомените за богатството на преживяванията, които си имал. Откриваш колко много ти се е случило, колко силни вълнения си чувствал през годините. В най-ценните от тях си бил честен и открит, в контакт със себе си и със света. Това е и историята на обложката на албума. Първоначално идеята на Пиеро е картинката на корицата да изобразява прегръдка. И макар много приятели да му изпращат снимки и рисунки, той не успява да хареса нито една. И ето че в този момент попада в частен музей на куклите в Германия и фотос от там се оказва идеален за корицата.

Пиеро Епифания няма планове да издаде албума на диск. Той ще стигне до почитателите под формата на грамофонна плоча и чрез дигиталните платформи. Предварителни поръчки той събира чрез съобщения в социалните мрежи - Фейсбук и Инстраграм.

  • Интервюто на Светослав Николов с Пиеро Епифания от предаването „Джаз ден“ на 4 юни можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Премиерата на албума на Пиеро Епифания е със съдействието на Институт „Сервантес“, Macondo Bar, Takoteka и Club Mate.