Нужно, толкова голямо, че изглежда невъзможно, и е постигнато. Лили Иванова издаде паметния концерт от „Арена Армеец“ и филм за триумфа в „Олимпия“

Нужно, толкова голямо, че изглежда невъзможно, и е постигнато. Лили Иванова издаде паметния концерт от „Арена Армеец“ и филм за триумфа в „Олимпия“

Каквото в българската музика е нужно, но е толкова голямо, че изглежда невъзможно, Лили Иванова го постига. Тя установява нови нива на развитие на културата ни, дава пример и вдъхновение за нови стремежи – и за музикантите в изкуството, и за всеки, обичащ музиката, в личен план. Винаги абсолютно перфектна във всяко свое действие – от подбора на репертоара и избора на музикантите, с които работи, през точното разполагане на проекта в актуалния контекст, така че да бъде съдържателен за културата и означаващ много за публиката, до поднасянето на събитието – концерт или албум – в съвършенство.Такъв е случаят и с концерта в зала „Арена Армеец“ през 2012 г., който сега излиза в двоен аудио албум и на дивиди. В специално издание проектът е придружен от още едно дивиди – филм за концерта в зала „Олимпия“ в Париж през 2009 г.

В дълъг творчески път всяка крачка на Лили Иванова е обмислена и прецизна. Винаги всичко е точно както трябва. И така се превръща в правило. А също и в образец за стил.

През годините Лили Иванова непрекъснато напомня, че когато си носител на талант, имаш отговорността да го използваш за развитието. До 1989 г. нейните песни даваха високо ниво на популярната култура. В първите години на прехода, когато бъдещето пред културата бе мрачно, тя преоснова сцената на популярната ни музика, като даде най-добра форма на това, от което публиката се нуждаеше. По-късно Лили Иванова установи работещи партньорства с бизнеса и с големи търговски вериги, за да бъде нейната музика там, където трябва да е – сред хората в тяхното ежедневие на задачи и задължения. Когато „да напълниш“ Зала 1 на НДК започна да става фраза за съизмерване между поколенията и за запазване на значимост в общественото пространство, Лили Иванова напомни, че същественото в музиката е да събира хората в празник. И в новоизградената, за да посреща големи световни събития зала „Арена Армеец“, направи първи самостоятелен концерт на български изпълнител. И той бе световно събитие. Билетите веднага свършиха и бе пуснат секторът зад сцената и билетите отново свършиха. А след това записа гледахме в ефира на bTV, за да достигне музиката до всеки, навсякъде.

В навечерието на концерта и след това музиканти споделяха в разговори възхищението си от професионализма и уважението в подхода на Лили Иванова. И за този концерт тя събира ярки имена от джаз и поп сцената – музикален директор и автор на повечето аранжименти е Живко Петров, който свири на роял, Веселин Веселинов – Еко – бас китара, Стоян Янкулов – ударни, Калин Вельов – перкусии, Милен Кукошаров – клавир и перкусии, Бисер Иванов и Ангел Дюлгеров – китари, Михаил Йосифов – тромпет и флюгелхорн, Огнян Енев – тромпет, саксофон и роял, Димитър Льолев – алт саксофон, Орлин Цветанов – цигулка, Елена Короска и Александър Славчев – беквокали. На сцената е и голям струнен оркестър, който носи нейното име. Публиката слуша и аплодира златни хитове и по-нова музика – вечните песни са извън пределите на времето. Сред авторите: Лили Иванова, Явор Кирин, Александър Бръзицов, Бисер Иванов, Александър Йосифов, Александър Кипров, Надежда Захариева, Дамян Дамянов, Асен Ошанов, Мартин Карбовски… Разнообразие от стилове и жанрове, във всеки от които Лили Иванова е можеща – рок, поп, джаз, балади, танго, латино. Песни, поднесени с отношение и любов – към музиката и към публиката. Както винаги е било. И заради което за всеки името на Лили Иванова е близкото, грижовното, уютното, подкрепящото, радващото „Лили“.

Видеозаписите и в двете дивидита са на Васил Къркеланов, който е и режисьор на документалния филм за концерта в зала „Олимпия“ от 2009 г. От него в пълнота осъзнаваме мащабите на начинанието, подготвено внимателно, за да остане за публиката само радостта. „Никога не съм чакала някой да ме окуражава. Аз винаги съм знаела какво искам от живота си, какво искам от себе си, дали го мога или не го мога. Човек трябва да е наясно, а аз съм наясно. Това дали ще направя нещо – аз трябва да стигна до края.“ – казва с категоричност Лили Иванова. Своя професионален път в музиката тя коментира така: „Още в детството си аз пеех като всички деца. Това стана вече доста по-късно. И пак аз го реших. Аз съм тази, която решава.“ Решения в името на изкуството. „Искам оценката за мен да дойде от публиката, независимо, че аз знам моята цена. Досега не съм разочаровала моите почитатели.“ – посочва Лили Иванова. И в разказа на главния организатор на концерта Стефан Зашев тази оценка идва с думите на директора на зала „Олимпия“, напуснал ложата си по време на концерта, за да усети духа навсякъде в залата. Той отива при него зад пулта и му стиска ръката с думите: „Вие сте много големи!“ „Аз съм изключително впечатлен. Тя наистина възпламени залата. 2 часа и 15 минути всички танцуваха. Тя има страст, има харизма. Има невероятна сила и характер, затова успя да направи този спектакъл. Това, което гледахме, беше изключително. Възпламеняващо!“ – коментира във филма търговският директор на зала „Олимпия“ Майк Говри. А неговите думи: „На сцената тя е като у дома си. Тя самата е спектакълът.“ – посочват защо всеки се чувства у дома с музиката на Лили и защо с нейното изкуство е повече това, което е като същност.

Настоящият албум е част от последователните действия на Лили Иванова да прави музиката си достъпна в нова среда. Само за последните няколко месеца можем да изредим много. Записи от цялата си кариера, които вече трудно могат да се открият на плоча и нямаше къде да се чуят в тяхното перфектно качество, тя издаде в колекция от четири диска. Към това добави двоен албум на диск и на плоча – „Севдана“. Издаде диск с изпълнения от концертите си в Зала 1 на НДК през 2019 г. (и тук е първа и единствена с три разпродадени дати две години поред). Сега ни срещна с изявите си в „Арена Армеец“ и „Олимпия“. Нейните песни са на дискове и в дигиталните платформи за вдъхновение на всеки по начина, по който обича да общува с музиката. А през 2021 г. отново ще сме заедно в концертните зали.

Дата на издаване: 7 декември 2020 г. от „ЛИ 1“ ЕООД.

Към сайта на Лили Иванова: lili.bg