Ню Йорк е джаз – неочакван, интересен, светъл – в Notes from New York на Бил Шарлап и неговото трио

Ню Йорк е джаз – неочакван, интересен, светъл – в Notes from New York на Бил Шарлап и неговото трио

Той е записвал с Барбра Страйсенд, с участието си в новия албум на Тони Бенет The Silver Lining спечели наградата „Грами“, работил е с Уинтън Марсалис, Джери Мълиган, Скот Хамилтън, Фил Уудс – това са партньорства, които поставят уникания почерк на младия пианист Бил Шарлап редом до авторитетното присъствие на легенди в музиката. И ако звукът на пианото му в тези изпълнения е абсолютно притегателен, излизащ извън идеята за съпровода и достигащ до съавторството, то соловата му продукция омайва с цялата искряща от жизнерадост негова идея за музика.

Notes from New York е новата продукция на пианиста и тя напълно носи духа на винаги тръпнещия от енергия град, в който винаги е светло – и когато слънцето се отразява от прозорците на небостъргачите, и когато нощните светлини и рекламите показват, че животът е за това никога да не спира. Любовта си към този град Бил Шарлап изповядва и като член на Ню Йорк трио, заедно с басиста Джей Леонхарт (Мариан Макпортланд, Луи Белсън) и барабаниста Бил Стюарт (Джеймс Браун, Джон Скофийлд, Мейсио Паркър). Сега тази любов е акцент на новия му албум – красив, романтичен, изящен, причудлив, любопитен. И при всички случаи – изключителен!

Бил Шарлап е посветен на Ню Йорк! Вече 12 години е артистичен директор на фестивала 92Y's Jazz in July (той е пианистът във всички концерти, а в афиша за тази година са Фреди Коул, Хари Алън и Дик Хаймън, както и съпругата му Рени Рознес), продуцирал е събития за „Джаз в „Линкълн център“. Точно след двуседмична поредица от концерти в менажирания от този културен институт Dizzy’s Club Coca-Cola, Бил Шарлап влиза в студиото и записва само за два дни – на 1 и 2 юни, Notes from New York. Тук той работи със своето трио – басиста Питър Уошингтън и барабаниста Кени Уошингтън (те не са роднини), с които е заедно от 1997 г. насам.

Две номинации за наградата „Грами“ като част от семейството на Blue Note, участие в Звездния септет на звукозаписната компания, с който тя отпразнува 70-ата си годишнина, организиране на концерти за „Холивуд боул“ в Лос Анджелис... Това са само част от биографичните щрихи за Бил Шарлап. Той е отраснал и живее с музиката в своето семейство. Майка му е певицата Сенди Стюарт, баща му – бродуейския композитор Муус Шарлап, създал „Питър Пан“, съпругата му – пианистката Рени Рознес, с която и има дуетни концерти и албуми.

I’ll Remember April, A Sleepin’ Bee, On The Sunny Side Of The Street, много малко известни пиеси още на Джон Уилямс, Алън и Мерилин Бъргман (Make Me Rainbows е песен, написана от композитора преди да блесне в „Междузвездни войни“ – тя е от саундтрака на филма Fitzwilly от 1967 г. и става популярна впоследствие в изпълнението на Ела Фицджералд), на Хари Уорън и Айра Гершуин, на Тад Джоунс (Little Rascal on the Rock Шарлап посвещава на ментора си, който често я свири – Ханк Джоунс, брат на автора), на Алън Джей Лърнър и Бъртън Лейн включва Notes from New York. И понеже Ню Йорк е град на личности, символ на ярка индивидуалност, всички тези творби са с новаторски, неочаквани аранжименти и в запленяващо изпълнение.

Дата на издаване: 1 април 2016 от Impulse!/Verve

  • Музиката от Notes from New York на Бил Шарлап звучи днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.