Новият албум на Лиoн Лий Дорси документира последните звукозаписи на легендарния Харолд Мейбърн

Новият албум на Лиoн Лий Дорси документира последните звукозаписи на легендарния Харолд Мейбърн

Американският басист Лиoн Лий Дорси записа новия си албум през юли 2019 г. без да предполага, че той ще се превърне в музикален документ, свидетелство за последните звукозаписи на Харолд Мейбърн. Два месеца по-късно Мейбърн ни напусна на 83-годишна възраст. Докоснал се до таланта, благородството и мъдростта на пианиста, Лиoн Лий Дорси избира да постави неговото присъствие в центъра на своя албум, изразявайки дълбоката си благодарност чрез самото заглавие - Thank You, Mr. Mabern!

Проектът е записан във формат класическо джаз трио, като към Дорси и Мейбърн се присъединява бившият барабанист на групата Headhunters Майк Кларк. Лиoн Лий Дорси, свирил през годините с имена като Арт Блеки и Jazz Messengers, Лайнъл Хемптън и Касандра Уилсън, осъществява най-новите си записи в своето домашно студио в Манхатън. „Работил съм с Харолд в октета на Джордж Колман и сме имали съместни гигове в квартет. Но никога не бях правил записи с него.“ – споделя басистът. За участието на Майк Кларк казва: „Той има свой собствен статут на легенда, тъй като е от Бей Ериа и е свирил с Хърби Хенкок, но по време на своята кариера също така е работил с много други велики блус и R&B артисти. Майк и Харолд имат много общо помежду си и те много си допаднаха по време на звукозаписната сесия. Харолд свиреше сякаш е на 21 г. Направо гореше с музиката, а Майк разпалваше огъня.“

Деветте изпълнения, включени в Thank You, Mr. Mabern!, улавят тази химия между музикантите. Началото е с пиесата на Харолд Мейбърн Rakin’ and Scrapin’, а в селекцията на музикалния материал попадат знакови теми за джаза като Summertime на Гершуин, Misty на Ерол Гарнър, Watermelon Man на Хърби Хенкок, Moment’s Notice на Джон Колтрейн и др. Това са все любими пиеси на Харолд Мейбърн. Лиoн Лий Дорси прави всичко необходимо по отношение на продуцентската работа, за да предразположи своите колеги, успява да се погрижи за това да не мислят за нищо странично и ги оставя да се наслаждават на музицирането. Групата свири с удоволствие, страст и отдаденост на музиката, а тя потича естествено, направлявана от щедростта на самите инструменталисти.

„Мисля, че по време на записите двамата легендарни музиканти дадоха най-доброто от себе си.“ – казва Лиoн Лий Дорси за сътрудничеството си с Харолд Мейбърн и Майк Кларк. Thank You, Mr. Mabern! е създаден от съмишленици, в топла и предразполагаща атмосфера. Взаимното уважение и радостта от музиката са двупосочни. На финала публиката също има своите причини да бъде благодарна.

Дата на издаване: 20 януари 2021 г. от Jazz Avenue