Новият албум на Ал Жеро My Old Friend: Celebrating George Duke - възхвала на музиката и приятелството

Новият албум на Ал Жеро My Old Friend: Celebrating George Duke - възхвала на музиката и приятелството

"С помощта на няколко приятели аз имам възможност да осъществя единственото нещо, което чувствам, че мога да направя, за да покажа на Джордж Дюк нашата любов и възхищение.... да създам албум-трибют за великолепната му работа.“ - това каза Ал Жеро преди няколко месеца, когато анонсира новия си албум My Old Friend: Celebrating George Duke. Големият пианист и композитор почина на 5 август 2013 г. на 67-годишна възраст.

Десетилетия наред Ал Жеро и Джордж Дюк поддържат близки взаимоотношения, а професионалните им пътища се пресичат нееднократно. Двамата артисти се срещат за първи път през 60-те години. През деня Жеро работи като рехабилитатор, а вечерите пее с триото на Джордж Дюк. В последствие всеки един от тях се отдава на соловата си кариера, но с годините и двамата се превръщат в музикални легенди, споделяйки сходни естетически ценности. И двамата успяват да завладеят публиката по целия свят с великолепна музика, ярко присъствие и позитивно отношение към изкуството и живота.

Затова не е изненада, че Ал Жеро превръща своя нов албум My Old Friend във възхвала на музиката и приятелството. За да отдаде почит на Джордж Дюк, големият вокалист кани свои приятели, известни музиканти - също свързани с пианиста, сред които Даян Рийвз, Джералд Олбрайт, Маркъс Милър, Лейла Хатуей, Доктор Джон, Джефри Озбърн и др. В проекта, който със звездното си участие прилича на суперпродукция, се включват още: пианистите Джон Бийсли и Патрис Ръшън, китаристът Пол Джаксън джуниър, барабанистът Джон Робинсън и басистът Стенли Кларк - той влиза и в ролята на продуцент на компактдиска.

Начало на албума поставя песента, която очевидно не е избрана случайно - My Old Friend. Ал Жеро я е записвал и друг път, но тук тя звучи по-нежно и топло отвсякога. За това допринася и саксофонът на Джералд Олбрайт. Сред селекцията откриваме заглавия като Sweet Baby, Every Reason To Smile, You Touch My Brain, No Rhyme, No Reason, които са се превърнали в класики от репертоара на Джордж Дюк. В една от композициите - Bring Me Joy, благодарение на новите технологии участва и покойният музикант.

"Неговата чудесна музика и заразяваща положителна нагласа продължават да живеят." - казва Ал Жеро за това, което ни завеща Джордж Дюк. С My Old Friend Жеро ни връща вярата, че човешките следи не са подвластни на времето до тогава, докато има кой да си спомня за нас.

Дата на издаване: 5 август 2014 г. от Concord Music

  • Музика от My Old Friend: Celebrating George Duke на Ал Жеро звучи премиерно днес в предаванията "Джаз ден", "Следобедни импровизации" и All Time Jazz Masters.

Промо видео на звукозаписната компания разказва за атмосферата на приятелство и любов, в която албумът е създаден:

Тук можете да чуете нашия избор на песни от новия албум на Ал Жеро

Ал Жеро и Джералд Олбрайт - My Old Friend:

Ал Жеро и Даян Рийвз - Brazilian Love Affair:

Ал Жеро и Даян Рийвз - Someday:

Ал Жеро и Лейла Хатауей - Sweet Baby:

Ал Жеро и Маркъс Милър - Backyard Ritual:

Ал Жеро, Джордж Дюк и Джералд Олбрайт - You Bring Me Joy: