Нови джаз стандарти: Дениз Донатели оставя сърцето си в Find a Heart – албум, създаден да вълнува

Нови джаз стандарти: Дениз Донатели оставя сърцето си в Find a Heart – албум, създаден да вълнува

Вдъхновен, новаторски и модерен е новият албум на американската джаз певица Дениз Донатели. Нарича се Find A Heart и с него тя отново заявява своя богат и интелигентен музикален свят, изпълнен с предизвикателства и нови открития, но най-вече подчертан от обиграния й и красив джазов глас, както и от дълбоката й музикална и чисто екзистенциална чувствителност.

Дениз Донатели е номинирана няколко пъти за „Грами“, а Find a Heart е петият й албум. Както повечето й албуми досега, той е създаден в сътрудничество с продуцента, пианист и аранжор Джефри Кийзър.

Често във фокуса на продукциите им е характерният музикален материал от американската песнопойка – така наречените джаз стандарти. Този път обаче те са поели в друга посока, като са подбрали музикални теми от съвременни композитори и изпълнители. Дениз Донатели и Джефри Кийзър преоткриват и претворяват модерни поп и джаз композиции на Стинг, Дейвид Кросби или на Ръсел Феранте от „Йелоу джакетс“. Двамата си задават въпроса дали не е дошъл моментът за нови джаз стандарти и с лекота си отговарят чрез музиката, която са записали. Те съумяват да предадат на песните плътен и интелигентен джаз облик, като дори и поп песните звучат така, сякаш са създадени в класическа джаз стилистика.

Сред интерпретациите прави впечатление песента Big Noise, New York – композиция на Доналд Фейгън, отворена от красивия тон на саксофониста Боб Шепърд и искрящите и безкомпромисни вокали на Дениз Донатели. Едно от бижутата в албума е песента Practical Arrangement, в която около ефирните китарни ритми на Леонардо Амуедо звучи мечтателният тромпет на Крис Боти. Една от най-силните и предизвикателни композиции в продукцията е на Ръсел Феранте – Love and Paris Rain.

Сред виртуозните музиканти, които участват в Find a Heart, са още самият Джефри Кийзър на пиано, басистът от Куба Карлитос дел Пуерто, барабанистът Марвин Смити Смит, както и саксофонистката от Канада Кристин Йенсен.

През цялото време в записите сме свидетели на възхитителната лекота, с която Дениз Донатели пее модернизираните аранжименти, като владее до съвършенство музикалния си инструмент – гласа. И това тя прави без вокални акробатики, а деликатно и ненатрапливо. Разгръща своята красива, безкомпромисна вокална фраза, забележителното си чувство за тайминг и, разбира се, чистия си, окръглен и колоритен тон.

В новия си албум Find а Heart Дениз Донатели оставя сърцето си като го бележи със своите умозрителност, чувственост и дълбини. А музиката в него е директна и разбираема, без претенции, но интелигентна. Създадена, за да вълнува – с вътрешна драматургия от кулминации, динамики, паузи...

Дата на издаване: 18 септември 2015 г. от Savant

  • Песни от Find a Heart на Дениз Донатели слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, а албума в цялост представяме в Singin’ & Swingin’.