Нова звезда на хоризонта: изпълненията на Джаки Гейдж от дебютния й албум Siren Songs прелъстяват като омайните песни на сирените

Нова звезда на хоризонта: изпълненията на Джаки Гейдж от дебютния й албум Siren Songs прелъстяват като омайните песни на сирените

Джаки Гейдж е едно от новите, вълнуващи имена на джаз сцената. Певицата е на 25 г., родена е в Сан Хосе, а отскоро живее в Ню Йорк. В средата на март тя издаде дебютния си албум - Siren Songs („Песни на сирената“). Заглавието препраща към древногръцкия мит за сирените, полужени-полуриби, които с омайните си песни примамвали моряците и ги завличали в дълбините на морето.

С издаването на Siren Songs Джаки Гейдж беше забелязана от критиците, които се изказаха ласкаво за нейния дебют, а наскоро Маркъс Милър включи изпълнение на вокалистката в предаването си по британското Jazz FM – TransAtlantic Jazz, в което представя най-интересното от американската джаз, блус и соул музика.

Siren Songs съдържа 9 песни, сред които няколко оригинала и кавърверсии на известни теми като That Old Black Magic, Comes Love и Afro Blue. Албумът е записан с квартет, в който свирят музиканти от Сан Хосе, а в три от песните участва струнна секция. Дискът впечатлява със смесица от елегантен джаз, R&B и ретро соул. Изпълненията на Гейдж са свежи и завладяващи, а гласът й е гъвкав и прелъстяващ, което не оставя съмнение за сполучливия избор на заглавие на проекта.

Мнозина вече предрекоха на Джаки Гейдж успех като този на Сесил Маклорин Салвант, която тази година спечели първата си награда „Грами“ за своя трети албум For One To Love. На моменти изпълненията на Гейдж напомнят за Ерика Баду, Гретчен Парлато и Есперанца Спалдинг, но не бива да забравяме, че певицата е все още в началото на своята кариера и в следващите години й предстои да разгърне потенциала си и да открие своя характерен почерк.

Дата на издаване: 15 март 2016 г. от First Orbit Sounds

  • Музика от Siren Songs на Джаки Гейдж представяме днес в предаването „Следобедни импровизации“.