Някои от най-популярните френски песни и гости от различни жанрове в новия албум на Тома Дютрон Frenchy

Някои от най-популярните френски песни и гости от различни жанрове в новия албум на Тома Дютрон Frenchy

Новият албум на френския певец и китарист Тома Дютрон се нарича Frenchy, защото включва редица от най-популярните френски песни, реализирани в джаз аранжименти и в компанията на гост-артисти от всички жанрове. Те са претворени неочаквано и очарователно от самия Дютрон и негови впечатляващи колеги като Стейси Кент, Даяна Кроу, Юн Сун На и непредсказуемото присъствие на Били Гибънс от „ЗиЗи Топ“ и Иги Поп. Разбира се, във версиите на Дютрон естествено рефлектира огромната му любов към джипси джаза и естетиката на Джанго Райнхарт.

Албумът Frenchy ще излезе официално на пазара на 19 юни и е продукция на Blue Note, за която Дютрон отдавна ентусиазирано мечтаел. След четири албума и стотици концерти Тома Дютрон най-после реализира албума си, вдъхновен от френската музика, но интерпретиран в контекста на джипси джаз естетиката. Внимателно е подбрал песни като La vie en rose, Un homme et une femme, C’est si bon, Les feilles mortes, Ne me quitte pas и др. Изненадващо ги чуваме изпълнени от Иги Поп или от Били Гибънс от „ЗиЗи Топ“.

Тома Дютрон е сред изявените музиканти и певци във Франция и е голям последовател на стила на Джанго Райнхарт, който има френски и ромски произход. Това се е отразило на неговото свирене на китара, а страстните ромски мотиви се преплитат с витални джаз мотиви. Така още през 30-те години на миналия век във Франция, а сетне и в света се заговаря за джипси джаз, джаз Мануш, за джипси суинг или за хот клъб джаз. Това са все имена на тази експлозивна смес от ромски музикални мотиви и джаз, за чийто основоположник се счита Райнхарт. Тома Дютрон е негов привърженик и се вдъхновява от този стил за своята музика. Освен това Дютрон е потомствен артист: неговият баща е филмовият актьор, китарист и певец Жак Дютрон, а майка му е легендарната певица Франсоаз Арди.

Изглежда, че за Тома Дютрон тази година е съвсем зрял моментът за нов албум, при това вдъхновен от две на пръв поглед противоречиви музикални традиции във Франция: шансон и джаз мануш. Непретенциозно, но много професионално Дютрон организира около идеята си някои от най-активните джаз певци в момента, а сред тях намират място и емблематични рокаджии, които внасят допълнителна лекота и енергичност на цялата впечатляваща продукция.

Дата на издаване: 19 юни 2020 г. от Blue Note Records