Nina Revisited... A Tribute To Nina Simone проследява развитието на обществото и ритъм енд блуса от борба към добър живот

Nina Revisited... A Tribute To Nina Simone проследява развитието на обществото и ритъм енд блуса от борба към добър живот

Къде са ни извели заветите на Нина Симон за музиката и за социалната промяна? Колекцията Nina Revisited... A Tribute To Nina Simone включва нейни емблематични песни с основна тема – общественото развитие, представени от новото поколение творци, свързани с ритъм енд блус музиката. И ако по отношение на живота ни виждаме разширяване на базата на добротата и съпричастността, то в музикално отношение явно сме свидетели на свиване на емоционалното въздействие в полза на комфорта.

Свободата, равните права, солидарността – идеите, за които се е застъпвала Нина Симон, са днес част от писаните и неписаните закони на обществото. Макар все още да мечтаем за по-големите им проявления и постепенно да продължаваме да се откриваме в тях, те са тук и не са призив на самотен глас. Колко можем да постигнем, когато осъзнаем собствената сила, когато сме заедно около доброто, когато възприемем света в перспективата на неговата хармоничност – всяка от песните в колекцията носи тези идеи, изразени от младото поколение аренби изпълнители – Грегъри Портър, Мери Джей Блайдж, Лейла Хатауей, Мис Лорин Хил, Ъшър, Комън и други, сред които и дъщерята на Нина – Лиса Симон.

А как звучи ритъм енд блус музиката днес? Зрелищно, харесваща се. Тя е поизгубила своята суровост, отдалечила се е от автентичното емоционално изразяване, за да се приближи към съвършенството на обработения звук и премисленото звучене. От музика на борбата е станала музика на приятния живот.

Албумът Nina Revisited... A Tribute To Nina придружава премиерата на документалния филм What Happened, Miss Simone? за живота, делото и наследството на певицата – борец за триумф на човешкото. Повече можете да научите тук.

Дата на издаване: 10 юли 2015 г. от RCA/„Вирджиния рекърдс“

  • Песни от Nina Revisited... A Tribute To Nina Simone слушаме тази седмица в „Джаз ден“ и в новото издание на Singin’ & Swingin’.