Нилс Ландгрен остава верен на себе си независимо дали изпълнява фънк или красиви балади. Доказателството е юбилейният двоен албум Redhorn Collection

Нилс Ландгрен остава верен на себе си независимо дали изпълнява фънк или красиви балади. Доказателството е юбилейният двоен албум Redhorn Collection

В края на миналата година Нилс Ландгрен издаде двойния си сборен албум Redhorn Collection, с който отбеляза 20 години съвместна работа с компанията ACT. Първият компактдиск събира някои от най-добрите записи в дискографията на Ландгрен и неговата група Funk Unit, а вторият набляга на романтичната страна от кариерата на шведския музикант, включвайки негови баладични изпълнения.

Песните, които самият Нилс Ландгрен селектира за втората част на проекта, са от албумите му за ACT като Ballads; Sentimental Journey; Creole Love Call; The Moon, The Stars Аnd You и Eternal Beauty. Нилс признава, че обича да търси подходящите мелодии и текстове, които да прилягат на неговата концепция за музика, затова предпочита да не се ограничава само в сферата на джаза. „Предизвикателството е в концепцията, а тя е в песните и музикантите, които задават звученето на песните. Обичам този процес.“ – казва Ландгрен.

За него е важно чрез своите романтични звукозаписи да изрази друга част от творческата си личност, нещо различно от работата му с групата Funk Unit, но и в двата случая за музиканта е важно да остане верен на себе си. И той успява. Във втория компактдиск на Redhorn Collection звучат добре познати теми като Fire Аnd Rain (Джеймс Тейлър), Fragile (Стинг), Imagine (Джон Ленън), I Will Survive (хит на Глория Гейнър), но всички тези интерпретации са белязани от характерен стил на Ландгрен. В този смисъл той се чувства изключително комфортно и резултатът не те оставя безразличен.

Преди години Нилс Ландгрен записва два албума в дуо с вече покойния пианист Есбьорн Свенсон – Swedish Folk Modern и Layers Of Light. Идеята на създателя на компанията ACT Зиги Лох е двамата музиканти да изследват традиционната шведска музика и Нилс разказва, че са попаднали на истински музикални съкровища. „Есбьорн беше най-сензитивният музикант, той четеше мислите ми като отворена книга. Имахме почти телепатична комуникация докато свирехме. И двамата харесвахме простотата, дълбочината и богатството на музиката, свързана с нашите корени. След известно време усетихме пълна свобода в музиката. Често общувам с Есбьорн, просто по различен начин.“ – споделя Нилс Ландгрен. Композицията, с която започва втората част на Redhorn Collection, е традиционната тема Song From The Valley. Нилс Ландгрен и Есбьорн Свенсон я включват в албума си от 2001 г. Layers Of Light. Последният запис в селекцията е неиздавана досега концертна версия на песента на Бренда Ръсел Get Here. Нилс я изпълнява в Белинската филхармония в дуо с китариста Йохан Норберг.

Дата на издаване: 10 октомври 2014 г. от ACT

  • Записи от втория компактдиск на Redhorn Collection слушаме днес в „Следобедни импровизации“.