Ние сме творци на красота в „През очите на земята“ на Гергана Димитрова – Белонога

Ние сме творци на красота в „През очите на земята“ на Гергана Димитрова – Белонога

Земята ни събира в простор да се развиваме – красиви и добри, различни хора и култури. Това е перспективата, от която разкрива прелестта на света албумът „През очите на земята“ на Гергана Димитрова – Белонога. Той следва издадения през 2013 г. дебютен „През очите на слънцето“, с който солистката на „Мистерията на българските гласове“ и на камерната формация към хора „Ева квартет“ ни посвети във вълшебствата на природата през звуците на пигмеите, съчетани с българския фолклор.

Деветте песни и пиеси в този нов албум са композиции на Гергана Димитрова и нейния спътник в музиката и живота Костадин Генчев (кавал и други дървени духови инструменти), аранжиментите са техни, както и на Алекс Нушев (електронни инструменти, китара и бас китара), а текстовете са от народното творчество, допълнени с авторски на Гергана Димитрова и Илияна Георгиева. В записите участват още Виолета Петкова – гъдулка, и Петър Тодоров – глас и перкусии, а специални гости са тромпетистът Росен Захариев – Роко, Иван Цонков – тъпан, и Александър Селие – син на откривателя за света на „Мистерията на българските гласове“ Марсел Селие, който свири на хенгдръм. Продуценти са Гергана Димитрова и Алекс Нушев.

Албумът на Белонога изящно описва Земята като приказно място на красота, която ние ценим и творим. „Красотата трябва да е първо вътре в нас, а след това тя ни изразява, в моя случай – чрез музиката. Първият ми солов албум бе поглед навътре – той премахна рамките ми като певица, позволи ми да погледна към себе си и да извадя потенциала, за който не съм предполагала, че съществува. От тогава вървя по този път – и до днес.“ – казва в студиото ни Гергана Димитрова – Белонога.

В своята реализация обогатяваме света. Изминатото разстояние се измерва със следата на добро, която другите след нас ще продължат: „Всеки сам избира посоките и пътя, решава как да го следва, преценява към какво да поглежда от света наоколо и какво да вземе със себе си. Всеки сам прави своя избор.“ – описва дадената ни свобода Гергана Димитрова.

„През очите на земята“ разкрива най-хубавото в човека, неговата светлина. Създателите му не са позволили моментните ни слабости да ги разколебаят в достигането до ядрото от любов и красота у нас. „Винаги сме вярвали в това.“ – казва Костадин Генчев и се доверява на инстинктивно почувстваното от водещата фигура в проекта – Гергана Димитрова: „Тя има страхотен усет за нещата.“ Самата Белонога вижда в хората своя стремеж: „Това е необходимостта да потърсим вътре в себе си. Вярваме в тази музика, обичаме това, което правим, и винаги сме смятали, че сме на прав път.“

Самият процес на създаване на песните е съвместно извървян път, както го описа и Костадин Генчев: „По време на записите постоянно се променяха предварително замислените неща. Когато запишем мелодията и я „облечем“ в ефекти, сложим й „подправките“, ни хрумват други идеи и това напълно променяше първоначалната ни представа.“

Музика на единението – тя откроява специалния момент на поява на заряда, когато се срещаме и събираме в кауза. „Аз се чувствам по-зряла с течение на времето в правенето на тази музика, в работата в екип, в това как нещата могат да се получават заедно.“ – отличава Гергана Димитрова силата, която и в глобален план прави възможно хармоничното съществуване на една земя на различни хора и култури.

Това знание е изначално заложено в нас и моменталният успех на албума го доказва. През третата седмица на февруари той оглави Transglobal World Music Charts, а музиката от него звучи по целия свят. „Когато е изминат пътят, поглеждаш назад и разбираш колко много си преживял. Минахме по този път и сме щастливи.“ – благодарен е Костадин Генчев за случилото се между появата на идеята и реализацията на албума. Това е още една стъпка в следата, която музикантите оставят: „Почувствахме се богати с още нещо красиво, излязло от нас. Аз съм заредена и вдъхновена за още.“ – продължава напред Гергана Димитрова.

А пред нас е следващият албум, който ще е за възможността да чуем музиката в тишината – издава посоката, в която се е отправила Белонога. А преди това „През очите на земята“ ще достига до още и още слушатели. След предварителното представяне на живо в Първо студио на БНР, довечера е концертната премиера в „София лайв клуб“. На сцената в 22 ч. ще излязат: Гергана Димитрова – Белонога – вокал, Костадин Генчев – кавал, Виолета Петкова – гъдулка, Петър Миланов – китари, Петър Тодоров – перкусии, и специалните участници Росен Захариев – Роко – тромпет, и Калоян Павлов – ударни инструменти.

  • До интервюто с Гергана Димитрова – Белонога при премиерата на албума, както и до разговора с нея и Костадин Генчев в навечерието на концертната премиера, можете да стигнете чрез бутона „Аудио“.

Преди да чуя тези техни думи, по покана на Гергана Димитрова – Белонога въведох слушателите в музиката от „През очите на земята“ със следния текст на обложката на диска:

В този дом живеят щастливи хора. Няма никой сам, незащитен.

Подкрепя Земята, събрала мъдростта на всички, достойно извървели своя път по нея. Утешава потокът чист, с прилива на радост болката отмил. Закриля гората, изникнала тъй силна и единна. С въздуха от нея свеж живееш и той е твоята опора в изследващ полет.

Така дарен и благодарен на Земята, ще я прегърнеш – тя е твоя. Силен, с лекота ще сбъднеш своите мечти.

Дошъл на място ново, пак ще бъдеш у дома. Ще имаш следващи стремежи, за да идеш по-далеч, а хората след теб напред ще продължат.

И търсещ, и постигащ – ще бъдеш удовлетворен, свободен. Свързан с всички в любов, щастието щедро ще споделяш. Това е свят без тайни на живот благословен.

Чуваш тази истина изпята и слушаш сърцето си и изпълваш душата си. Спокоен си. Нищо не тежи и всичко радва.

Дата на издаване: декември 2018 г. от NarRator Records