Незрящ, едва оцелял след инцидент в метрото, китаристът Джеф Голъб продължава да се радва на живота в новия си албум Train Keeps A Rolling

Незрящ, едва оцелял след инцидент в метрото, китаристът Джеф Голъб продължава да се радва на живота в новия си албум Train Keeps A Rolling

През последните няколко години не само кариерата, но и животът на Джеф Голъб бяха застрашени. През 2011 г. неочаквано зрителните нерви на китариста блокират и той губи зрението си. Под въздействие на шока от лошата новина тогава Голъб все още не знаеше дали ще продължи да се занимава с музика. Принуден да промени начина си на живот, той намери нов приятел в лицето на своето куче-водач Люк. През 2012 г. Голъб преживява още един страшен инцидент. Докато чака метрото в Ню Йорк пада върху релсите пред приближаващия влак, който успява да го закачи и влачи пред очите на ужасения Люк и останалите пътници. Джеф Голъб оживява като по чудо и днес очевидно е преодолял кошмарния спомен, защото, завръщайки се в музиката с новия си албум Train Keeps A Rolling, за обложка избира да се снима с Люк и китарата си на фона на гара и пресичащи се релси. Визуалното послание е ясно, а хуморът и мъдрото отношение на Джеф Голъб към живота будят възхищение.

Train Keeps A Rolling е албум, който Голъб записва заедно с легендарния кийбордист Браян Оугър. Той допринася за завладяващото ретро звучене на проекта със своите умения в свиренето на Hammond B-3 орган. Китаристът отдавна има слабост към музиката на Оугър и неговата група The Oblivion Express. "Когато бях около 15-годишен, си купих албума им Closer To It и той промени живота ми." - спомня си Голъб и продължава: "Това беше първият път, когато чух рок музиканти да свирят джаз и първият път, когато осъзнах, че не е нужно да си джаз музикант, за да изпълняваш джаз."

В Train Keeps A Rolling Джеф Голъб и Браян Оугър записват 11 композиции, смесица между соул, джаз и блус. Китаристът определя основното звучене на проекта като "соул-джаз". В компактдиска откриваме оригинални композиции, написани от Оугър и Голъб. Част от тях са добре познати от репертоара на The Oblivion Express. В селекцията присъстват още теми на Къртис Мейфийлд, Уили Диксън, The Police и др. Продуцент на Train Keeps A Rolling е номинираният за "Грами" Бъд Харнър. В албума свирят блестящи музиканти: Стийв Ферони (барабани), Дерек Франк (бас) и Луис Конте (перкусии). В брас секцията участват Минди Абер (алт саксофон), Ник Лейн (тромбон) и Дейв Уудфорд (баритон саксофон и флейта). Във вокалните композиции се включват Кристофър Крос, Амброузиъс Дейвид Пак и Алекс Лиджъртууд.

Train Keeps A Rolling на Джеф Голъб е албум, записан с много настроение, който очарова със своето ретро звучене и фънки груув. Този албум носи радост не само на почитателите на Голъб и Браян Оугър, но и на всички фенове на качествения саунд. Ако човек не знае през какви перипетии е преминал китаристът преди да запише проекта, най-малкото, което може да си помисли е, че добрите музиканти знаят как да се забавляват и да доставят удоволствие на публиката. Ако си запознат с трудностите в живота на Джеф Голъб през последните няколко години, Train Keeps A Rolling въздейства още по-дълбоко, давайки надежда, че каквото й да ни се случва, лошите моменти отминават, а животът продължава.

Дата на издаване: 13 август 2013 г.

  • Train Keeps A Rolling на Джеф Голън е с премиера днес в ефира на Джаз ФМ. Музика от него слушаме в "Джаз ден" и "Следобедни импровизации".