Най-известните си композиции група Metro изпълнява заедно с WDR Big Band в елегантния албум Big Band Boom

Най-известните си композиции група Metro изпълнява заедно с WDR Big Band в елегантния албум Big Band Boom

Групата Metro записа новия си албум заедно с Биг бенда на Западногерманското радио Кьолн (WDR Big Band Köln) и резултатът е елегантният проект Big Band Boom, в който малката формация и големият оркестър свирят заедно с огромно удоволствие, в изключителна симбиоза.

Китаристът Чък Лоуб и кийбордистът Мичъл Форман създават Metro през 1994 г. Обединяват ги приятелството, влиянието на фюжън групите от 70-те и 80-те години, добрият музикален вкус и идеи. Пътищата на двамата се пресичат многократно през последните 40 г. - те свирят заедно със Стан Гетц и работят съвместно като студийни музиканти.

Третият член на Metro е германският барабанист Волфганг Хафнер, който идва от самото начало по препоръка на басиста Антъни Джаксън. В следващите години групата ще смени няколко басисти, сред които Виктор Бейли и Уил Лий, а новия си албум Metro записват с Никълас Фишман.

За Big Band Boom формацията подбира някои от най-известните си композиции, за да ги представи на публиката в нови версии. Великолепните аранжименти са направени от Майкъл Абене, който е диригент на оркестъра. За своята работа по Big Band Boom той казва: „Стилът на Metro комбинира джаз и поп елементи, но това е изискана музика и за мен беше предизвикателство да работя по проекта.“ Предизвикателството е и за членовете на Metro. Мичъл Форман коментира: „Това е напълно различен жанр, който трябва да свирим, но е забавно. Биг бендът звучи страхотно.“

Новият албум на Metro е възможност за почитателите на формацията да чуят любимата си музика по нов начин. Metro са известни с мелодичния си фюжън, а в Big Band Boom добре познатите и обичани пиеси са разработени в дълбочина и обогатени с нови, вълнуващи детайли. Но най-впечатляващото в проекта е балансираното звучене - Metro и WDR Big Band Köln свирят заедно в пълна хармония, без да губят идентичността си.

Дата на издаване: 15 юни 2015 г. от Jazzline

  • Музиката от Big Band Boom представяме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All Time Jazz Masters.