Мъже с китари. Блус. Взаимност. Слушаме Ерик Клептън с Джей Джей Кейл, Дерек Тръкс, Дойл Брамхол II и Робърт Крей в новоиздаден концерт от Сан Диего

Мъже с китари. Блус. Взаимност. Слушаме Ерик Клептън с Джей Джей Кейл, Дерек Тръкс, Дойл Брамхол II и Робърт Крей в новоиздаден концерт от Сан Диего

Петима титани с китари. Общуване с блус. Изключителен със своята концентрация концертен албум ни предлага Ерик Клептън в новоиздаден аудио запис на срещата с публиката в Сан Диего на 15 март 2007 г. Това е моментът, в който Бавната ръка е записал албум със своя идол Джей Джей Кейл – талантливият отшелник създава бисер след бисер, а с музиката му във връзка са само посветените. Година по-късно The Road to Escondido ще спечели „Грами“ за най-добър съвременен блус албум. Другите двама основни китаристи в това събитие са Дерек Тръкс и Дойл Брамхол II. Вдъхновителят на Клептън – Джей Джей Кейл, свири и пее в пет от песните (сред тях – написаните от него и популяризирани от Клептън After Midnight и Cocaine), а в програмата присъстват и други негови творби. Робърт Крей се включва в биса – песента Crossroads. За любителите на блус китарата това е пиршество за сетивата.

Концертът от Сан Диего е заснет и на видео, но записът не се предвижда да бъде издаден, поне не в непосредственото бъдеще. Клип на песента Anyway the Wind Blows обаче запечатва момента на появата на Кейл на сцената. Трима китаристи, седнали на столове, начело с Клептън, а до него – празно място… В този момент излиза Джей Джей Кейл. Публиката полудява, видимо е щастието и вълнението по лицата на музикантите… Вглъбеността на Кейл и признателността, с която той гледа по-младия си наследник в началото на клипа, са още един елемент, който описва тяхната силна връзка. Благодарност и в погледа на Клептън… Двамата се разбират без думи в импровизациите, като само от време на време споделят словесно, встрани от микрофона, моментните хрумвания. След това ги реализират с радостна лекота. Те са волни души, като героя на своята песен, чието заглавие се превежда като „Накъдето ме отвее вятъра“.

Потопени в музиката, те увличат публиката. Възхитата им от блуса и от звука на китарите е щастието на слушателите. Те свирят вглъбено и изразително, залата попива звуците и изпраща към сцената енергията на своя възторг. Вечерта е изпълнена с особена нежност. Това е вечер на взаимност, уважение, преклонение.

Дата на издаване: 30 септември 2016 г. от Reprise/„Орфей мюзик“

  • Песни от концертния албум на Ерик Клептън Live in San Diego with Special Guest JJ Cale звучат днес в „Джаз ден“ и в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.