Музиката в звездния албум на Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two, ни приобщава и превръща в едно голямо семейство

Музиката в звездния албум на Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two, ни приобщава и превръща в едно голямо семейство

Две години и половина след издаването на албума си Family Dinner Volume One групата Snarky Puppy записа продължение на проекта и от няколко дни на пазара е втората част Family Dinner Volume Two. Песента Something от първия диск, в която участва Лейла Хатауей, спечели „Грами“ през 2014 г., а сега малко след появата на продължението формацията затвърди успеха си с още една награда „Грами“ – в категорията за „Най-добър съвременен инструментален албум“ беше отличен проектът им Sylva, записан заедно с оркестъра „Метропол“.

За 12 години, откакто съществуват, Snarky Puppy са претърпели забележително развитие. Те издават дебюта си Ropeadope през 2006 г., когато всички членове на ансамбъла, създаден по идея на Майкъл Лийг, са все още студенти. След непрестанни турнета в следващите години, над 1200 концерта, смелото смесване на стилове и десетки сътрудничества Snarky Puppy вече могат да се похвалят, че имат собствен почерк и звучат като себе си. Family Dinner Volume Two е десетото заглавие в дискографията на групата, затвърждаващо идеята, че музиката е общуване, магия и сила, която ни приобщава и превръща в едно голямо семейство.

Family Dinner Volume Two излиза на винил и бокс сет във формат CD и DVD, като записите и снимките са направени в Ню Орлиънс миналата година по време на прочутия карнавал „Марди гра“. Snarky Puppy посрещат своите гост музиканти и публика в Esplanade Studios, които се помещават в реставрирана и реновирана сграда на бивша църква от 20-те години на миналия век. За групата не е нещо ново да реализира проектите си в компанията на свои приятели и почитатели – повечето от студийните албуми на формацията също са записани в присъствието на публика. „За всички, които се присъединиха към нас, това беше едно от най-хубавите музикални преживявания в живота ни.“ – казва Майкъл Лийг в интервю за „Ню Йорк таймс“.


Molino Molero - Snarky Puppy със Сусана Бака и Чарли Хънтър

Сред гост музикантите откриваме имената на звезди от различни жанрове, които участват в проекта с видимо удоволствие, и всеки от тях допринася за изграждането на пъстрата музикална мозайка, наречена Family Dinner Volume Two. В трейлъра за албума Джеф Кофин (тенор саксофон и флейта) казва: „Ние всички споделяхме времето, пространството, енергията, музиката…“ Сред останалите гости в продукцията са нашумялата британска соул и джаз певица Лора Мвула, перуанската легенда Сусана Бака, „Златният глас на Африка“ Салиф Кейта, една от най-обещаващите джаз вокалистки от новото поколение – Бека Стивънс, музикалното чудо Джейкъб Колиър (чийто ментор е самият Куинси Джоунс), известният китарист Чарли Хънтър, Дейвид Кросби от триото Crosby, Stills & Nash и др. Кросби става фен на Snarky Puppy, гледайки техни видеозаписи в YouTube и твърди, че най-голямата сила на групата е в това, че музикантите в нея се изслушват взаимно и оставят пространство за всеки един. „Музиката е магия, тя е точно обратното на войната.“ – така големият китарист и певец споделя своите усещания за участието си в новия албум на Snarky Puppy.

Пластове от влияния, култури, музикален и житейски опит изграждат облика на Family Dinner Volume Two. Част от приходите от продажбата на проекта ще бъдат дарени на Roots of Music, организация, която създава възможности за музикално развитие на най-младите в Ню Орлиънс.

След пищната и разточителна „семейна вечеря“ в Family Dinner Volume Two Snarky Puppy планират по-близка среща с разширения състав на своето музикално семейство в предстоящ албум, който ще се появи на пазара през юни тази година. Culcha Vulcha е записан без присъствието на публика в студио в Ел Пасо, а Майкъл Лийг описва звученето като „по-мрачно, с по-малко фойерверки, много по-богато, топло и изкривено.“

Дата на издаване: 12 февруари 2016 г. от Ground Up

  • Изпълнения от Family Dinner Volume Two на Snarky Puppy слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.