Музиката на Ришар Галиано в новия му албум Sentimentalе не познава граници

Музиката на Ришар Галиано в новия му албум Sentimentalе не познава граници

Известен преди всичко с иновативния си и самобитен прочит на старата градска френска музика от XIX век bal-musette, Ришар Галиано е считан за един от най-добрите акордеонисти в света. С един от последните си албуми за Deutsche Grammophone той предприема пътуване към класическата музика, като интерпретира Вивалди и Бах, а с новия си албум, наречен Sentimentale, се завръща към старата си любов - джаза.

Миналата година Галиано взе участие в албума на цигуларя Кристиян Хоус, записан от Resonanace Records под продуцентството на Джордж Клабин. Тогава продуцентът решава да покани акордеониста да запише свой собствен албум за лейбъла в Rising Jazz Stars Studio в Лос Анджелис и Галиано приема. Двамата подбират вълнуващ и красив репертоар от съвременни джаз и латино теми, а Галиано го допълва с две свои композиции - Ballad For Marion и Lili. Сред пиесите са Armando's Rumba на Чик Къриа, Canto Inverno на Дейв Грусин и Ли Ритенауър, The Island на Иван Линс, Naima на Колтрейн, In а Sentimental Mood на Дюк Елингтън. Съвсем по френски сантиментално е изпълнена темата Plus fort que nous на Франсис Лей, а закачливата и пълна с чувство за хумор The Jody Grind на Хорас Силвър ни открива и другото лице на Ришар Галиано - експресивен, темпераментен, забавен.

За акордеона на виртуозния французин с италиански корени се твърди, че излъчва дуалистична енергия. Той умее еднакво добре да се потопи в лекия като бриз, деликатен и мечтателен образ на музиката, а така също да предизвика фонтан от емоции, да бъде импулсивен, ярък и виртуозен. В новия му албум Sentimentale са разгърнати и двете страни на неговия талант, който е подкрепен от майсторството и на останалите музиканти - участници в проекта. Това са Тамир Хенделман (пиано), Антъни Уилсън (китари), Карлитос дел Пуерто (бас), Маурисио Зотарели (ударни). По време на работата върху албума се е получила една креативна атмосфера, като за два дни са записани 11 пиеси. Аранжиментите им се движат между суинг, съвременен джаз и латино, а колекцията от мелодиите е лирична, интелигентна, чувствена и, разбира се, сантиментална. Изпълненията звучат одухотворено и залагат на енергията, която се получава по време на концерт, защото всички свирят вдъхновено и на един дъх. Музиката на Ришар Галиано в новия му албум не познава граници и пресича култури, жанрове, настроения, светове.

Дата на издаване: 30 септември 2014 г. от Resonance Records

  • Новият албум на Ришар Галиано звучи в предаването "Дезафинадо" в събота от 11 ч. и с повторение в понеделник от 21 ч.