Музиката като универсален език на любовта и радостта в Trypnotyx на Виктор Уутън

Музиката като универсален език на любовта и радостта в Trypnotyx на Виктор Уутън

Носителят на 5 награди „Грами“ и един от най-добрите басисти в света - Виктор Уутън, се завръща с първа нова студийна продукция от 5 години насам. В основата на албума е трио с участието на саксофониста Боб Франческини и барабаниста Денис Чеймбърс. Сред специалните гости е американският актьор, комедиант и бийтбоксър Майкъл Уинслоу, който има уникалния талант да имитира всякакви звуци с гласа си и това е причината Виктор Уутън, определящ себе си като „инструменталист“, да нарече Уинслоу „voicetrumentalist“ („гласов инструменталист“).

Trypnotyx е стопроцентов албум на Виктор Уутън – разнообразен; забавен и едновременно с това задълбочен; енергичен, но и перфектно балансиран с красива музика за интимните ни моменти на отпускане и спокойствие. Сред най-въздействащите пиеси в диска е баладата A Soul Full of Ballad, в която звучат фретлес бас, саксофон и барабани. Тъй като Виктор не робува на стиловите ограничения (както неведнъж е заявявал – „обичам всякакви стилове“), в диска се преплитат джаз, фънк, фюжън и рок, а някои от пиесите са препратки към Майлс Дейвис, Телониъс Монк и Джеймс Браун.

Trypnotyx отразява по свой характерен начин музикалния свят на Виктор Уутън. Неговата музика никога не е била еднопластова, басистът си дава сметка за силата й и затова използва възможността чрез нея да отправя послания, да споделя житейска мъдрост и да разказва за уроците, които е научил. Final Approach - интродукцията на композицията Cupid, включва участието на едно от четирите деца на басиста и засяга темата за войната. В записа става дума за това как държавите правят бомби с цел да нараняват и убиват хора, а детето на Уутън задава въпроса дали някой работи по бомба, която да кара хората да обичат, нещо като бомба на Купидон. Според Виктор такава бомба вече е измислена и тя се нарича музика. „Всяка държава има своя версия и не е нужно да имаш специални познания, за да я разбереш. Музиката е език, начин на живот и може да спаси света.“ – се казва в пиесата.

Дата на издаване: 8 септември 2017 г. от  Vix Records