Музиката като радост и удоволствие в Combo 66 на Джон Скофийлд

Музиката като радост и удоволствие в Combo 66 на Джон Скофийлд

След предишните си две заглавия, и двете отличени с „Грами“ – Past Present и Country For Old Men, китаристът Джон Скофийлд представя нова група и нов албум, наречени Combo 66. Името посочва възрастта на музиканта, но в него могат да се открият и други препратки, свързани с музиката на 60-те г., с емблематичната формация на Серджио Мендес Brasil 66 или пък с известната пиеса Route 66.

Combo 66 включва участието на барабаниста Бил Стюарт, с когото Ско работи от години. Тъй като връзката между барабанист и басист в една група е много специална, Стюарт препоръчва басиста Висенте Арчър, работил с имена като Робърт Гласпър и Никълъс Пейтън. Другият член на квартета е един от най-талантливите джаз пианисти от новото поколение – Джералд Клейтън, син на известния басист Джон Клейтън от Clayton-Hamilton Jazz Orchestra.

С Combo 66 Джон Скофийлд представя 9 оригинални композиции, в които музикалното майсторство съжителства с лекотата, липсата на претенция и удоволствието от музиката. Албумът впечатлява със своята енергия и настроение, със смайващото усещане за суинг, с умелото съчетание на минало и настояще и с онази чиста радост и човечност, които през последните години са се превърнали в запазена марка на Ско. Той пише пиеси, провокирани от различни ситуации и конкретни хора. Една от композициите е посветена на съпругата му – Сюзан Скофийлд (I’m Sleeping In), друга от пиесите е написана за неговата внучка (Willa Jean), а финалната тема King of Belgium е трибют за белгийската легенда на хармониката Тутс Тилеманс.

В Combo 66 музиката естествено се преплита с чувството за хумор, а пример за това е още първата пиеса Can’t Dance - иронична закачка на китариста, свързана със собствената му неумелост в танците. Всъщност хуморът е основен за музиката на Ско. По този повод той казва: „Ако не можеш да се забавляваш с музиката, прибирай се вкъщи. Аз съм адски сериозен по отношение на джаза, но фактите показват, че нещата с него се получават, само когато си отпуснат и не ти пука. Ако се напъваш твърде много, не се получава. Хуморът наистина ми помага да достигна до едно по-добро място с музиката.“

Дата на издаване: 28 септември 2018 г. от Verve/Universal Music Canada