Музиката – един от главните герои в анимационния филм Soul

Музиката – един от главните герои в анимационния филм Soul

Един от филмите, с които ще запомним не особено интересната по отношение на киното 2020 г., е продукцията Soul на студиото Pixar и компанията Walt Disney. Анимацията записа исторически успех, когато в края на миналата година оглави класациите за стрийминг в седмицата на Коледа. Този успех има своето обяснение, въпреки че лентата щеше да направи впечатление и без кризата с пандемията, която значително намали изобилието от нови заглавия. Soul спечели интереса на своята публика по света с общочовешките си послания, успявайки да събере заедно пред екрана малки и големи в търсене на отговорите на важни житейски въпроси.

„Музиката е моята причина да живея.“ – казва главният герой Джо Гарднър. Той е учител по музика, джазът е голямата му любов, а сцената е неговата мечта. Несигурният живот на джаз музикант го принуждава да се насочи към работа, която му осигурява заплата, осигуровки и му дава възможност да се издържа. И точно когато трябва да направи своя избор пред Гарднър внезапно се открива възможност да се присъедини към джаз група и да сбъдне голямата си мечта. Щастието е краткотрайно, защото пианистът преживява тежък инцидент преди концерта и душата му поема към отвъдното. Той прави всичко възможно да се завърне към живота, уповавайки се на искрата, която го поддържа жив. В това лутане Гарднър ще научи много за себе си и ще преоткрие очарованието на живота през очите и усещанията на една млада душа, която винаги е имала своите притеснения да се роди и да заживее във физическия свят.


Официалният трейлър на Soul

Режисьор и сценарист на Soul е Пийт Доктър. Героят на Джо Гарднър е озвучен от гласа на Джейми Фокс, като в анимацията участват още Тина Фей, Греъм Нортън, Анджела Басет и др. Съществена роля в историята, разказана в Soul, има музиката. Тя се разгръща в два паралелни свята и във всеки от тях има характерно звучене. В Ню Йорк – домът на Джо Гарднър, звучи основно джаз, а на онзи свят, където попада душата му – ню ейдж. Работата по саундтрака поемат номинираният за „Грами“ Джон Батист и творческото дуо Трент Резнър и Атикъс Рос, носители на „Оскар“ за саундтрака на „Социална мрежа“. Музиката, която тримата пишат за Soul, е високо оценена и вече беше отличена с две награди от асоциациите на филмовите критици в Лос Анджелис и Чикаго.

Джон Батист разказва, че е искал да създаде джаз, който да бъде автентичен и едновременно с това достъпен за различните възрасти. Музикантът е повлиян от разнообразните посоки в историята на джаза, обхващаща период повече от век. „Това е много фин начин да отдадеш почит, като същевременно представиш това звучене на изцяло нова аудитория.“ – казва Батист в пресинформацията. В отделните изпълнения участват имена като Тия Фулър, Линда Мей Хан О, Маркъс Гилмор и легендарния Рой Хейнс. Сред консултантите по създаване на продукцията са Хърби Хенкок и Тери Лин Карингтън.

За саундтрака на Soul Джон Батист пише своя оригинална музика и също така включва някои кавърверсии. Сред интерпретациите са теми на Мърсър Елингтън (Things Ain’t What They Used to Be), Дюк Пиърсън (Cristo Redentor) и класиката на Къртис Мейфийлд – It’s All Right, която Батист представя заедно с британската соул певица Селест. Във филма са включени изпълнения на Чарли Мингъс, Хърби Хенкок, Боб Дилън, Ерика Баду, A Tribe Called Quest и др.


Джон Батист и Селест - It's Alright

Някои елементи от Soul разкриват дълбокото осмисляне и прецизната работа на създателите на филма. Тези елементи обединяват в единно цяло различни духовни и физически аспекти. Така например, ръцете на Джон Батист, докато свири на пианото, са анимирани и тази виртуозност и грация в движенията му е предадена чрез героя Джо Гарднър. Образът на саксофонистката и бендлидер Доротея Уилямс в голяма степен е вдъхновен визуално от Тия Фулър, която от своя страна превръща присъствието на героинята в още по-пълнокръвно чрез своето свирене на саксофон.

Контрастът в музиката, пренасяща ни в двата паралени свята, пресъздадени в Soul, е осезаем. Ако животът във физическия свят е изпълнен с виталността и красотата на джаза, то звученето на онзи другия, невидим свят (The Great Before, както е наречен във филма) е мистериозно, на моменти дистанциращо и леко мрачно. С този аспект на музиката се заемат Трент Резнър и Атикъс Рос от групата Nine Inch Nails. Първата стъпка от тяхната работа е била да се опитат да разберат какво са си представяли създателите на филма в отделните сцени. После дълго са обсъждали какво би трябвало да почувстваш, когато се потопиш в историята на Soul и след това са влезли в студиото, за да реализират собствените си идеи. „Възможността да направим по-въздействащо това, което някой преживява в емоционален план, е причината да се занимаваме с музика за филми.“ – казва Трент Резнър за списанието Rolling Stone.

„Музиката е просто невероятна.“ – възкликва Джейми Фокс в краткото промоционално видео за саундтрака на филма. И ако публиката обикновено базира своята оценка за дадена анимация на основата на визуалната работа и сюжета, то в случая със Soul музиката няма как да бъде подмината. В новия анимационен филм на Pixar и Disney тя е един от главните герои. „Музиката има способността да ни свързва с други светове заради силата и устойчивостта на човешката душа.“ – посочва Джон Батист, визирайки връзката между видимия и невидимия свят, пресъздадена в анимацията Soul.

Дата на издаване: 18 декември 2020 г. от Walt Disney Records