Музиката е пътешествие – красиво напомняне от Ларс Даниелсон в новия му албум Liberetto III

Музиката е пътешествие – красиво напомняне от Ларс Даниелсон в новия му албум Liberetto III

Шведският басист и челист Ларс Даниелсон издаде трети албум на групата си Liberetto, в която участват китаристът Джон Паричели, барабанистът Магнус Йострьом (добре познат от работата си в E.S.T.) и Грегори Прива, който заема мястото на известния арменски пианист Тигран Хамасян. В новия си проект квартетът пътува чрез музиката, преплитайки жанрови и културни влияния, обединени от силата на мелодията.

В основата на името на своята група Ларс Даниелсон поставя думата „либрето“, която препраща към западната музикална традиция и вокалния, поетичен характер на композициите, но в името се крие и още една дума – латинското прилагателно liber, което означава „свободен“ и което в случая очертава много важна посока, свързана с импровизацията, свободата на изразяване, разгръщане на творческия потенциал и преминаването на граници.

Ларс Даниелсон пише всичките 12 пиеси, включени в този албум, композиции с притегателни мелодии и лирично звучене. В тях елементи от джаз и класическата музика се преплитат с влияния от цял свят – Африка, Европа и Близкия изток. Изпълненията са виртуозни, въздействащи, със специфична атмосфера и внимание към детайла. В проекта участват специални гости, сред които китаристът на Стинг – Доминик Милър, тромпетистите Арве Хенриксен и Матиас Ейк, Хусам Аливат (уд) и др.

Liberetto III е албум за движението с отворени сетива, за пътешествието, което ни променя, обогатява и разширява светогледа ни. Въпреки камерните моменти на места това е музика, която се разгръща в посока отвътре-навън, за да навлезе обратно дълбоко вътре в нас и да си дадем сметка, че вече не сме същите.

Дата на издаване: 26 май 2017 г. от ACT

  • Музика от Liberetto III на Ларс Даниелсон представяме днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, а в All-Time Jazz Masters Емил Войников ще ни предложи записи и от трите части на поредицата.